Down-ihmisen vanheneminen

Kysymys 

56-vuotias downveljeni sai joulukuussa kaksi epilepsiakohtausta. Sen jälkeen niitä ei ole. Hänen tilanhahmotuskykynsä on sen jälkeen romahtanut. Vielä lokakuussa hän pyöräili yksinään, mutta nyt hän ei hahmota mihin suuntaan ruokapöydästä nousisi. Oikean silmän karsastus on pahentunut, joka varmaan vaikeuttaa hahmottamista. Minkälainen vanhuuskehitys vanhenevalla down-ihmisellä on?

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

Down-henkilöiden vanhenemisen oireisiin liittyy usein epileptisiä kohtauksia, joka on vanhenevien aivojen merkki. Se näkyy EEGssäkin. Asiasta kannattaisi puhua neurologin kanssa. Jos häiriöitä on paljon, voisi oikea lääkitys auttaa oireisiin, jotka johtuvat aivojen sähköhäiriöistä.

Karsastuksen paheneminen voi johtua kaihistakin, mikä on myös yleistä. Sen hoitamisen jälkeen voi liikuntakin helpottua. Suunnan ja varsinkin syvyyden hahmottamiseen tarvitaan kahden silmän näkö.

Nyt teillä on siis edessä matka kahdelle erikoislääkärille. - Valitan vastauksen viipymistä, joka johtuu harvinaisesta kellon ympäri jatkuneesta kiireestä.

Terveisin
Maija Wilska
kehitysvammalääkäri