Isopäinen sikiö?

Kysymys 

Raskausviikolla 22 tehdyn rakenneultran mukaan sikiön päänmitta olisi BDP 60,4mm ja HC 219,4 mm, eikö tämä mitta ole aika suuri? Vesipää?

Muut mitat oli AC 181,1 mm ja FL 32,1 mm ja painoarvio reilu 400 g onko tämä mittasuhteiltaan normaalia? Aivojen koko oli normaali, jostain nesterakkulasta oli puhetta, mutta kätilö sanoi sen katoavan raskauden edetessä.

Edelliset lapset ei ole mitenkään isopäisiä ja olen huoestunut tuosta pään koosta.

Vastaus 

Mitoista pään ja vartalon mitat ovat varsin hyvin linjassa ja sopivat aivan hyvin raskausviikkohin, ne vastaavat noin raskauden kestoa 23 - 23+. Reisi on jonkin verran lyhyt vastaten keskimäärin rvk 20+. Se jää nk. softmarkkeriksi. Toisaalta reisiluun mitta on hankala saada koko pituudelta, joten kyseessä voi olla myös mittavirhe.

Aivojen rakenteissa nähty nesterakkula lienee plexus choreoiduskysta, joka myös on nk. softmarkkeri (pieni uä-merkki). Kaksi tällaista uä-merkkiä antavat aiheen tarkempiin tutkimuksiin (kromosomit), jos perhe niin haluaa. "Vesipää" ei varsinaisesti tarkoita kookasta päätä vaan laajentuneita (nestetäyteisiä) aivokammioita (usein seurauksena on suurentunut pään koko). Vaikuttaa siis siltä, että uä-löydöksinä on 2 uä-merkkiä. Onko jatkotkimuksia tarjottu?

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri