Istukan ongelmat ja vedettömyys

Kysymys 

Hei! Meillä syntyi vuosi sitten toinen lapsemme kuolleena, lyhykäisesti syynä oligohydramnio/keuhkohypoplasia. Alkuraskaudessa istukka repesi ja vuoteli aina 17-18+ viikolle asti, kalvot heikkenivät ilmeisesti tulehduksen vuoksi. Ruumiinavausraportista luin jotakin myös circumvallatta tyyppisestä istukasta, mutta kukaan ei ole sitä minulle selittänyt, mistä se yleensä kertoo/miksi sellainen muodostuu/mitkä sen riskit ovat?

Marraskuussa aloimme odottaa kolmatta lastamme. Samoilla viikoilla kuin edellisessä raskaudessa, istukka repesi taas hiukan kulmastaan ja vuosi toiselle kolmannekselle. Rv 7-17 välisenä aikana kärsin useista epäspesifisistä tulehduksista sekä hiivatulehduksista. Pelkäänkin kovasti, että tässä raskaudessa käy samalla tapaa kuin edellisessä. Olin juuri rakenneuässä, jonka tuloksena: istukassa "fundussareunassa pinnallisesti lagunamainen muodostelma 3cm, ei poikkeavia virtauksia". BP 48mm, AC 149mm, FL 30mm. Rakenteet normaalit. Itseäni mietitytti mikä tuo istukan löydös voi olla (voiko olla "jäänne" hematoomasta, joka oli aiemmin n. 2 cmX 5 cm).

Entä onko meillä mitään mahdollisuuksia saada vauvaamme elävänä, jos vedet menevät taas aikaisessa vaiheessa? Vaikuttaako vedetön kohtu sikiöön muuten, kuin keuhkojen kypsymättömyyteen ja mahdollisiin raajojen virheasentoihin.

Vastaus 

Nk. laguunoita näkee melko usein istukoissa ja suurimmaksi osaksi niillä ei ole mitään merkitystä raskauden kululle. Yksittäisellä laguunalla varsinkaan ei ole merkitystä. Laguuna on pieni alue istukassa, yleensä kalvojen alla, jossa ei pystytä näkemään verenvirtausta eli "liikkuvaa" verta. Aivan tarkkaan tällaisten laguunoiden "syntymekanismia" ei tiedetä. Yleistäen voidaan sanoa, että hyvin varhainen (alle rvk20) tapahtuva lapsiveden meno tai muuten täydellinen häviäminen, estävät sikiön keuhkojen kehityksen siinä määrin, että myöhemmin syntyessään lapsen keuhkovolyymi ei riitä elinkelpoisuuteen. Missä vaiheessa tai miten täydellisesti lapsiveden tulee vähetä, jotta ennuste olisi näin huono, on vaikea sanoa. Yllätyksiä odotettuun ennusteeseen tulee molempiin suuntiin. Raajojen virheasennot syntyvät siitä ahtaudesta, mikä vedettömässä kohdussa on. Odotettavat merkittävät ongelmat ovat juuri nuo mainitsemasi.

Alkuraskauden merkittäviin verenvuotoihin liittyy suurentunut riski ennenaikaiseen synnytykseen ja pienipainoisuuteen. Pientä verenvuotoa sen sijaan esiintyy useissa raskauksissa ilman mitään myöhempää vaikutusta raskauteen tai lapseen. Kysymyksestä ymmärsin, että nyt n. rvk 20 (rakenneuä) lapsiveden määrä on arvioitu normaaliksi eikä siis samanlaisia ongelmia ole havaittu kuin ed. raskauden aikana? Yli 20 rvk lapsivedenmenon ennuste on huomattaasti parempi kuin varhaisempi eikä vesi useinkaan "häviä" yhtä täydellisesti.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri