Vilkas sikiö (jatkoa)

Kysymys 

Kävin tänään uusintaultrassa 21+6vko. Sikiön painoarvio oli 0,450 g ja päämitta vastasi viikkoja 22 ja raajat viikkoa 20. Kystaa ei näkynyt?
Sovittiin raskauden jatkumisesta. Lapsivettä oli hiukan enemmän kuin normaalisti, napavirtaukset kaikki ok. Mistään löydöksistä ei mainittu enää? kasvot ok ja nenäkin ok. Ihmettelen enää tuota pään asiaa mansikkamaista, kun tänään sano sama lääkäri ettei ole mitään epämuodostumia??

Vastaus 

Mansikkamainen pään muoto tarkoittaa, että pää on takaraivolta litteä ja siten mitta taka-eturaivo on tavallista lyhyempi. Tällainen pään muoto yhdistetään esim. 18-trisomiaan (yleensä muitakin löydöksiä).

Hieman tuntuu oudolta, että aikaisemmin oli runsaastikin erilaisia poikkevia löydöksiä (2 napasuonta, lyhyet luut, pleksuskysta jne) ja nyt siis kaikki normaalia. En pysty sanomaan mitään selitystä "kadonneille poikkeavuuksille". Kyllä asiaan pitää tutkineen lääkärin ottaa kantaa.

Kysymyksestä ei käy ilmi pitkien luiden pituudet. Vaikutelmaksi kuitenkin tulee, että ne ovat hivenen liian lyhyet (?). Rvk 21+6 esim. reisiluun pituus pitäisi olla 36-37 mm ja alle 34 mm jää nk. softmarkeriksi. Vastaava raja olkaluulle on alle 33 mm.
Pitäisiköhän tilanne tarkistuttaa vielä: Toisaalta raskauden kesto alkaa olla jo sellainen, että muuta vaihtoehtoa kohta ei ole kuin jatkaa raskautta.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri