Äiti 44, nt 4,1?

Kysymys 

Hei!

Kävin eilen niskapoimututkimuksessa ja turvotus oli selkeä, 4,1. Tämä tieto yhdistettynä ikääni, 44, on ilmeisesti melkoisen huolestuttava yhdistelmä. Lääkärin sanamuodot "luonto hoitaa" ja "onko sikiö elossa" antoivat kuvan, että mitään toivetta terveestä - tai edes elävästä- lapsesta ei juuri ole.

Nyt paniikissa lueskelen täältä näitä todennäköisyyksiä. Nuoremmilla äideillä turvotuksesta huolimatta näyttää olevan kohtuullinen todennäköisyys saada tervekin lapsi. Tässä iässä riski on korkeampi mutta kuinka korkea?

Olemme menossa lapsivesitutkimukseen. Se lisää keskenmenon vaaraa... Nyt ajattelen, että jos uudestaan olisin tässä tilanteessa, en lähtisi tutkimuksiin ollenkaan, on tämä sen verran stressaavaa!

Onhan se rakas lapsi kehitysvammainenkin, sitä en epäile. Tässä iässä vain täytyy miettiä jo sitäkin, miten jaksaa lasta hoitaa ja kuka hänestä huolehtii sitten, kun itse en enää siihen kykene.

Vastaus 

Rvk 12+ 44v:n äidin ikäriski down-syndrooman suhteen on 1:21 eli lähes 5 % riski. Yli 4 mm nt nostaa tuota riskiä huomattavasti reilusti yli 50 %:iin.

Vaikeiden asioiden ja päätösten eteen joutuu valitettavasti raskausaikana. Mitään tutkimuksia ei kuitenkaan ole pakko tehdä eikä raskautta tarvitse keskeyttää, vaikka sikiöllä todettaisiin esim. 21-trisomia.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri