Teollisuuskemikaalien vaikutus raskauteen

Kysymys 

Onko teollisuudessa käytetyillä, vaarallisiksi luokitelluilla aineilla ja kemikaaleilla minkälaisia mahdollisia vaikutuksia lapsen kehitykseen? Kuinka pahasti niille pitää altistua, että vaaraa on olemassa? Missä vaiheessa raasutta vaikutukset vaikuttavat eniten?

Itse työskentelen turvallisuusalalla, ja teen piirikierroksia mm. teollisuuskohteisiin joissa käsitellään erilaisia kemikaaleja. En kuitenkaan ole varsinaisiin niitä sisältäviin huoneisiin mennyt koska se on kielletty, mutta mietin olenkohan saattanut tietämättäni altistua jollekin vaaralliselle aineelle. Ainoa kerta jolloin tämän raskauden aikana olen tuollaisen vartiointikierroksen tehnyt, ajoittui alkuun n. 5-7. viikon paikkeille. Onko tuolloin miten pahasta altistua vaarallisille aineille vai suojeleeko elimistö vielä hyvin niin pientä alkiota?

Vastaus 

Hei,

ota yhteyttä Teratologinen tietopalveluun, avoinna arkisin klo 9-12 puh. (09) 4717 6500
(normaalihintainen puhelu)

Teratologinen tietopalvelu on valtakunnallinen puhelinpalvelu, joka antaa tietoa teratogeeneistä.

Teratogeeneillä tarkoitetaan ulkoisia tekijöitä, joilla on haitallisia vaikutuksia hedelmällisyyteen tai kehittyvään sikiöön. Tällaisia voivat olla äidin tai isän käyttämät lääkkeet, äidin infektiot, sekä erilaiset kemialliset tai fysikaaliset ympäristöaltistukset.

Teratologinen tietopalvelu vastaa myös imetyksen aikaista altistumista koskeviin kyselyihin.

Teratologiseen tietopalveluun voivat ottaa yhteyttä raskautta suunnittelevat, tai jo lasta odottavat äidit ja isät, terveydenhuollon ammattihenkilöt, apteekit ja viranomaiset sekä tiedotusvälineet. Palvelu ei puutu äidin, raskauden tai lapsen hoitoon, eikä määrää lääkkeitä.

Ystävällisin terveisin,
Niina Sillanpää
verkkotoimittaja
Kehitysvammaliitto