Vilkas sikiö, oudot tulokset

Kysymys 

Hei,

rakenneultra rv 20+5
BDP 59mm
AC 170mm
FL 30,5
HC 204mm
istukka normaali, 2 napasuonta, sydämessä 4 lokeromaisemaa, suuret suonet risteävät tasalevyisinä ei sormien virheasentoja, kasvot säännölliset kädet avutuvat ja nyrkistyvät.
Plexuskysta 9.1mm,pap.kalkki, lyhyt femurus ja humerus.
kallonmuoto mansikkamainen?
humerus 27.5 tibia 23.8
cisternaa magna 7,2
vasen ventr.taaempi 8,2mm
tcd 23,3mm tcd/hc 0,11

Näillä tuloksilla ehdotettiin aborttia?! kuitenkin papereissa lukee normaali paitsi kallo kohdassa brakycefalia? Mitä nämä kaikki tarkoittaa? Kätilö ei saanut ultraa tehtyä joten lääkäri tuli tekemään ja meni yli tunti aikaa ja kokoajan mitat vaihteli kun sikiö liikkui niin paljon. Onko tämä nyt tuomio että joudun abortoimaan sikiön? Ehdotettiin lapsivesipunktiota en uskaltanut varata aikaa pelkään neuloja niin paljon.
menenkä uudestaan ultraan? Raskaus on sujunut normaalisti viimeiset kuukautiset oli 23.9.2010 alkuraskauden uä ei tehty. Sikiö on mahdottoman vilkas. Kallonmuoto ja koko ihmetyttää. Mitä on odotettavissa?

Vastaus 

Valitettavasti täytyy sanoa, että esittämäsi löydökset ja mitat viittaavat siihen, että sikiöllä voi olla jokin vaikeampi poikkeavuus, mieleen tulee esimerkiksi trisomia-18. Tällainen diagnoosi edellyttää kromosomien tutkimista.

Lapsivesipunktioneula on hyvin ohut ja toimenpide yleensä potilaiden mielestä hyvin siedettävä. Toivottavasti voitat neulapelkosi. Toisaalta kaikki jatkotutkimukset ovat vapaaehtoisia ja siten kyseisen perheen päätettävissä. Kontrolliultraäänitutkimus voi tietysti tarkentaa löydöksiä, mutta tuskin muuttaa niitä normaaleiksi.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri