S-PAPP-A ja istukan toiminta

Kysymys 

Jäin "kiinni" alkuraskauden seulassa, jossa muut arvot olivat kunnossa - mitä nyt ikää on 36 vuotta. Olin luullut valmistautuneeni henkisesti suurempaan riskiin iän takia, mutta kovin tulos kuitenkin vaivaa.

Olen menossa keskustelemaan asiasta, mutta minua kiinnostaisi nyt PAPP-A:n ja istukan häiriöiden yhteys. Edellisessä raskaudessa oli erittäin pieni istukka, vain noin 300g. Syytä ei selvitetty.

Olisiko mahdollista, että istukka olisi nytkin jäämässä pieneksi ja se laskisi tuota arvoa? Muuten en miettisi vaan menisin jatkotutkimuksiin, mutta keskenmenon riski on korkeampi kuin kromosomihäiriön riski, enkä haluaisi riskeerata.

Vastaus 

Kiitos kysymyksestä.

Olisi helpompi ottaa kantaa ja vastata, jos tuo papp-a arvo olisi ilmoitettu kysymyksen yhteydessä. Oliko se poikkeava ollenkaan? Poikkesiko se ikäriskistä? Mikä oli riskiluku?

PAPP-A on istukan tuottama proteiini. Matala PAPP-A on liitetty kromosomipoikkeavuuksien lisäksi myös muihin raskausajan ongelmiin kuten juuri ennenaikaisuuteen ja sikiön kasvun hitauteen. Kysymyksestä ei käy ilmi, mikä oli edellisen lapsen syntymäpaino ja millä viikoilla hän syntyi. Jos myös lapsi oli pieni, on mahdollista, että matala papp-a (oliko se ed raskaudessa?) ja tuo istukan pieni koko ovat yhteydessä toisiinsa.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri