Asumismuodoista

Kysymys 

Mistä löytyisi tietoa eri asumismuotovaihtoehdoista?

Jos on ajankohtaista muuttaa pois kotoa tai vaihtaa asumispaikkaa, mistä löytäisi tietoa eri vaihtoehdoista? Täytyykö kysellä omasta kunnasta heidän vaihtoehtojaan, vai voiko jotain muuta kautta etsiä sopivaa asumispaikkaa?

Voiko paikan päällä käydä tutustumassa eri vaihtoehtoihin, mikä tuntuisi parhaimmalta, vaikka ei varmasti olisi tutustumispaikkaan muuttamassa? Miten käytännössä asumispaikan valinta kannattaisi tehdä?

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

tässä asiassa kannattaa ottaa yhteyttä kunnassa työskentelevään kehitysvammaisten palveluista vastaavaan sosiaalityöntekijään. Hänelle kerrotaan, millaisia tarpeita ja toiveita kehitysvammaisella henkilöllä on asumisen suhteen, ja sitten sopivaa ratkaisua etsitään yhdessä. Lopullinen asumismuoto voi tarpeista riippuen olla sitten itsenäinen asuminen, johon tarjotaan henkilön tarvitsemat palvelut, kunnan oma palveluasumisyksikkö tai kunnan yksityiseltä ostama asumispalvelu jne.

Kun vaihtoehtoja punnitaan sosiaalityöntekijän kanssa, olisi hyvä pyytää päästä tutustumaan eri kohteisiin ja vaihtoehtoihin ennen lopullista valintaa.

Joskus ennen muuttoa kannattaa osallistua asumisvalmennukseen.

Ystävällisesti
Vernerin verkkotoimitus