Kaksoset kasvavat alle käyrien

Kysymys 

Hei, odotan kaksosia ja olen joutunut käymään ultraäänessä kahden viikon välein, koska B:n on todettu olevan A:ta pienempi. Nyt viikolla 22+5 A:n painoarvio oli 420 g ja B:n 379 g. A on miinuskäyrällä ja B ihan vähän sen alapuolella. Kokoeroa on siis 11 %. Edelliseen ultraan nähdään A oli kasvanut 100 g, kun taas B 120 g, eli näyttäisi ottavan kiinni. Kaksoset ovat erimunaiset ja siis omissa pusseissaan (pitäisi olla myös omat istukat).

Toissa päivänä lääkäri totesi molempien voivan hyvin, lapsivettä on molemmilla riittävästi ja kasvua tulee. Sain kuitenkin tänään perään puhelun, jossa lääkäri oli näyttänyt toiselle lääkärille kaksosten painoarvioita ja totesi, että jos B ei pääse ensi kerralla mittauksissa miinuskäyrälle, suositellaan lapsivesipunktiota. Rakenteet on kaikin puolin todettu molemmilla normaaliksi. Punktio ottaisiiin viikolla 25. Mikä tällaisessä on kehitysvamman riski? Alussa niskaturvotukset olivat 0,8 mm ja 0,9 mm. Eikö kaksoset saata muutenkin kasvaa käyrien alapuolella. Olen itse pieni ja ensimmäinen lapseni oli ja on edelleen kevytrakenteinen. Tätä ei tunnuta huomioivan lainkaan tutkimuksissa.

Etukäteen suuresti mahdollisesta vastauksestanne kiittäen.

Vastaus 

Varsin hankala kysymys. En nyt aivan saa käsitystä, miksi lapsivesinäytettä suunnitellaan rvk 25:lle. Tuoloinhan on jo menetetty juridisesti mahdollisuus raskauden keskeytykseen millään indikaatiolla. Toisalta otetaan punktioon liittyvä synnytyksen käynnistymisen riski.

Jos epäillään jostakin syystä kromosomipoikkeavuutta, voi punktion (jos katsotaan tarpeelliseksi) tehdä myöhemminkin, jolloin mahdollisen synnytyksen käynnistyessä, lapsen/lasten selviytymismahdollisuudet ovat hyvät. Saatujen rajallisten tietojen mukaan, (ainakin) siirtäisin punktioaiajankohtaa ja tyytyisin toistaiseksi seuraamaan sikiöiden kasvua. Tietojen perusteella kehitysvammariskiin on vaikea ottaa kantaa. Rvk 22 sikiöt ovat vielä yleensä melko samankokoisia perintötekijöistä (vanhempien koko) riippumatta.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri