Lisätietoa kysymykseen 29.12.

Kysymys 

Hei,

Tässä lisätietoja kysymykeseen koskien sikiön pientä päänympärystä ja lakimittaa (julkaistu 29.12.2010). Ultra tehtiin, koska minulla on etinen marginaali istukka. Ultralla ei siis ollut mitään tekemistä sikiön mittojen kanssa. Uusi ultra-aika annettiin 3 vkon päähän myös istukan tilanteen takia ja silloin tehdään synnytystapa-arvio.

Aikaisemmin mitat ovat vastanneet raskausviikkoja eikä niitä mittoja ole minulle tarkemmin kerrottu ja napanuoran virtaus on edelleen jatkuva ja normaali. Sikiö on asettunut rt-tarjontaan jo muistaakseni 4 viikkoa sitten. Tosin pää ei ole kovin alhaalla kun istukan sijainti estää sen tulemisen alaspäin.

Aikaisempia lapsia minulla ei ole ja vanhempien pään koot eivät ole mielestäni mitenkään pienet, enemminkin hieman suuret. Aivojen rakenne ja muut sikiön rakenteet on katsottu rv 23 4d-ultralla omasta aloitteestani yksityisellä ja kaikki silloin ok. Myös rakenneseula oli ok. Jos osaat yhtään antaa arviota tarkemmin mistä voisi olla kyse, olisin todella kiitollinen. Sairaalasta en saanut lisätietoa vaikka soitin ja tivasin asiaa uudestaankin. Kiitos.

Vastaus 

Sikiön pään mitat ovat siis pienehköt, mutta varsinkin pään ymp. (joka on merkittävämpi mitta) on aivan hyvin nk. normaalialueella käyrästöä. Jos mitat ovat tähän asti olleet normaalit, ei mielestäni ole indikaatioita muihin tutkimuksiin kuin kontrolloida mitat seuraavan tutkimuskäynnin yhteydessä. Mikään ilmoitetusta asioista ei viittaa siihen, että sikiössä olisi poikkeavuutta. Normaali aivorakenne ja kallon muoto ovat tärkeitä.

Valitettavsti on tietysti myös asioita, joita ei mitenkään voida tutkia ja todentaa raskausaikana, vaan ne jäävät syntymän jälkeisiksi. Tällaisille asioille ei myöskään voi tehdä mitään raskausaikana. Näiden mahdollisten ongelmien spekuloiminen vaatisi oppikirjan verran tekstiä.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri