Puhumattoman autistin oman tahdon selvittäminen

Kysymys 

Omainen kyseli kehitysvammaisen, puhumattoman autistin palvelukodilta diapamin käytöstä ja koska ei saanut vastausta ehdotti maksajakunnalle muuttoa autistien palvelukotiin, Välittömästi Palvelukoti vaati maistraattia purkamaan omaisen edunvalvojuuden ja määräämään vammaiselle viranomaisedunvalvoja edustamaan häntä asumista ja asuinpaikkaa koskevissa asioissa. Lisäksi palvelukoti teki rikosilmoituksen omaisesta ja syytti häntä vammaisen poskessa mahdolisesti olleesta mustelmasta viikonloppuloman jälkeen. Syyttäjä totesi omaisen syyttömäksi, koska puhumattoman vammaisen kuulusteluvideolla näkyi puhetulkin ohjailua.
Palvelukoti määräsi KVL 42 § perusteella tapaamisrajoitteen, jonka sitten purki. Vammainen on tavannut omaisiaan viimeksi vuosi sitten, kun omainen sai syyttämättäjättämispäätöksen. Sen jälkeen vammainen ei ole saanut tavata omaisiaan eikä olla edes puh yhteydessä, syyksi on ilmoitettu ettei vammainen halua tavata. Kukaan ulkopuolinen ei ole päässyt kysymään vammaiselta haluaako hän pitää omaisiin yhteyttä. Vammainen on maahanmuuttaja, jonka äidinkieli ei ole suomi, hän on orpo ja hänellä on vain muutama omainen Suomessa, nyt hänet on eristetty omasta suvustaan ja kulttuuristaan.
Kantelut eivät ole tuottaneet tulosta, nyt palvelukoti eikä edunvalvoja vastaa enää mihinkään yhteydenottoon, ei omaisten, ei entisten ystävien ei entisten tukihenkilöiden puheluihin, kirjeisiin eikä edes haastemiehen viemiin kirjallisiin pyyntöihin.

Vammainen on kuin vankilassa. Voiko palvelukoti kaapata ja vieraannuttaa vammaisen entisestä elämästään ja omaisistaan.

Vastaus 

Kysyjän kuvaama tilanne on erittäin kummallinen ja hämmentävä. Kyseessä täytyy olla tavattoman tulehtunut tilanne, joka on jo riistäytynyt käsistä ja jota kukaan ei enää hallitse. Voi olla, ettei tällaiseen ristiriitaan enää löydykään hyvää ratkaisua. Ulkopuolinen selvityshenkilö on joka tapauksessa ehdottomasti tarpeen, ja suosittelisin kääntymään aluehallintoviraston sosiaalitarkastajan puoleen. Kyse on siis niistä virastoista, joita ennen kutsuttiin lääninhallituksiksi ja nykyisin aluehallintovirastoiksi (AVI). Niistä löytyy sosiaalitarkastajia, joiden tehtävänä on valvoa, että sosiaalipalveluissa toimitaan niin kuin pitää. Ainakin sitä voisi kysyä, onko tässä noudatettu lakia sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista ja onko pakkotoimenpiteitä (tässä tapauksessa ainakin eristämistä) käytetty ollenkaan asianmukaisesti.

Kysyjä ei kerro, minne kaikkialle kanteluita on jo tehty ja kuka niitä on tehnyt ja mistä asiasta. Kysyjä ei myöskään kerro, mikä taho pyörittää kyseistä palvelukotia, ts. onko se yksityinen vai kuntayhtymän ylläpitämä. Monia muitakin asioita jää auki. Sen takia asiaan ei voi ottaa tämän enempää
kantaa.

Heikki Seppälä
Psl
Tutkimus- ja kehittämisyksikön johtaja
Kehitysvammaliitto