Cp-vamman muoto?

Kysymys 

Hei! Olen juuri kaksi vuotta täyttäneen kehitysviiveisen tyttären äiti. Lapsellani on todettu astma (dg 10/09), silmissä Petersin anomalia (dg 11/09), liimakorva/putke/kuuloseuranta (tällä hetkellä OK, kuulo parani selvästi 5/10 putkituksen jälk.) sekä hypotonia/motorisen kehityksen viive (kävelee kun talutetaan, ei vielä itse, muuten liikkuu ja kiipeilee ketterästi). Puhetta tulee noin parikymmentä sanaa, pyrkii toistamaan sanoja. Sosiaalinen, touhuileva, "ajan tasalla" oleva tyytyväinen lapsi.

Kaikki tutkimukset: ultrat, röntgenit, pään magneettikuva, kromosomitutk., petesin plus-geenitutk. jne normaaleja. Voisiko kyseessä olla cp-vamman jokin muoto? Voiko cp-vammassa aivojen magneettitutk. olla normaali? Entä onko mahdollista että liimakorva ja kuulo-ongelma olisivat yhteydessä tasapainokeskuksen kautta kävelyn vaikeuteen?

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

Valitan vastaukseni viipymistä. Asiaaa kirjeessäsi oli paljon ja jäin miettimään niitä Sitten eräs projekti vaati kaiken aikani.

Pääkysymyksesi oli, näkyykö CP aina MG/ Rtg-kuvissa. Yleensä näkyy, mutta tyttäresi ongelma ei varmaan ole CP. Hänellä tuntuu olevan lievää hidastumista, mutta paljon rohkaisevia piirteitä. Kovin perusteellisestihan häntä on tutkittu. Varmaan hänellä on fysioterapeutin ohjeet motoriikan edistämiseksi. Sanavaraston ja koko kommunikaation edistämiseksi on kirjojen katselu, nähdyn nimeäminen ja tekemiset ovat parasta kuin myös arkiaskareiden teko ja juttelu. - Ihmisen kehittyminen kahdesta solusta on niin monimutkainen prosessi, että täydellisyys on ihme. Tuollainen pikkuviive voi johtua myös monista infektioista ja sairauksista ja on hyvinkin kiinni otettavissa. Rakastava perheympäristö ja leikkitoverit ovat parasta terapiaa.

Hyvää jatkoa,
Maija Wilska
kehitysvammalääkäri