Raskauden ennenaikaisen keskeytymisen ennaltaehkäiseminen

Kysymys 

Miksi nykyisin ei enää ennaltaehkäistä keskiraskauden ennenaikaista keskeytymistä esim. Salbumolilla tai Duvadinalilla?

Tyttäreni on kolmatta kertaa raskaana, 20-viikkoa, ja sairauslomalla ennenaikaisten supistusten vuoksi. APC-resistenssin vuoksi hän pistää Klexanea kerran päivässä. Ensimmäinen synnytys käynnistyi viikolla 30, keskosvauva on nyt viisi-vuotias ja terve. Toinen meni kesken jo alkuvaiheessa. Pelkään tämän kolmannen puolesta.

Itse olen kolmen terveen aikuisen lapsen homozygootti APC-resistentti, jolla jokaisen raskauden aikana paitsi hoidettiin trombeja hepariinilla myös määrättiin ennenaikaisiin supistuksiin Salbumolia.

Lääkitysten ansiosta en ole tarvinnut kokea raskauden keskeytymisiä toisin kuin tyttäreni ja molemmat sisareni.

Kiitos vastauksesta etukäteen.

Vastaus 

Supistusten hoito on varsin kimurantti asia. Tyttären yhdellä enneaikaisella synnytyksellä ja aivan alkuraskauden keskenmenolla tuskin on mitään toistensa kanssa tekemistä. Onko ennenaikaiselle synnytykselle olemassa selitys? Syyt voivat olla moninaiset ja niihin vaikuttaminen olisi ensisijaista. Varsinkin niin varhain kuin rvk 20 on hyvin vaikea vaikuttaa supistuksiin mitenkään.

Lääkityksellä on myös aina toinen puoli eli siihen liittyvät sivuvaikutukset ja muut riskit. Koska useat ennenaikaisiin supistuksiin käytetyt lääkkeet ovat kehitettyjä johonkin aivan muuhun vaivaa kuin supistuksiin (esim. mainitsemanne lääkkeet ovat astmalääkkeitä), on niiden tehokin usein kyseenalainen tai ainakin lyhytaikainen. Nykyään näitä lääkkeitä käytetään varsin maltillisesti ja kriittisesti. Varmaan tytärtänne hoitavat lääkärit harkitsevat hoidon uusimpien tietojen mukaan. On myös täysin mahdollista (jopa luultavaa), että omat raskautenne olisivat menneet hyvin ilman lääkitystäkin.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri