Veriseulan tulos ja NT

Kysymys 

Hei!

Kävin kunnallisella nt-ultrassa ja veriseulassa, jotka molemmat tehtiin rv 12+1. Niskaturvotusta ultraaja sai 2,7 mm, mutta tuosta huolestuneena 12+ kävin seuraavana päivänä yksityisellä uudessa nt-ultrassa, ja siellä lääkäri sai usean mittauksen tuloksena vain 1,5 - 1,7 mm!

Tänään sain sitten puhelun äitiyspoliklinikalta, että tuo riskiseula on positiivinen ja suhdeluku on 1:240. Arvot olivat tarkennettuna (ilmeisesti siis Mom) seuraavat: Hcg 0,59 ja Papp-a 0,65.

Olisiko tuon seulan tulos erilainen, jos se laskettaisiin tuolla matalammalla niskaturvotuksella? Onko tässä todellista riskiä?

Olen 26-vuotias, paino ennen raskautta 51 kg, ja minulla on yksi terve lapsi ennestään.

Vastaus 

1 mm ero nt-tuloksessa on sen verran suuri, että se ilman muuta vaikuttaa riskitulokseen.

Ikäriskisi on pieni, rvk 12 n. 1:880. Pelkkä ikä + nt 1,7 mm eivät tee seulontatulosta positiiviseksi, mutta ikä + nt 2,7 mm tekee. Toisaalta pappa-a on matalahko, joten se suurentaa seulontatuloksen riskiä.

Tiedetään, että nt vaihtelee jonkin verran päivittäin. Kuinka paljon, ei ole tarkkaan tiedossa. Toisaalta nt-mittaus tutkimuksena on virhealtis monistakin syistä. Siksi seerumiarvojen (eivät ole tutkijariippuvaisia) huomioiminen riskilaskennassa parantaa osuvuutta.

On vaikea sanoa mittauksia näkemättä, millainen riski on kyseessä, mutta papp-a:n tulos huomioiden näkisin, että ikään nähden riski on suurentunut.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri