Herpes & vastasyntynyt

Kysymys 

Hei!

Olen perehtynyt herpesasioihin melko syvällisesti, kun odotin lastani ja kärsin huuliherpeksestä. Eri tutkimuksia lukiessani huomasin siis kuinka vaarallinen huuliherpes voi olla vastasyntyneelle, aivan kuten genitaaliherpeskin. Joskin huuliherpeksen aiheuttamat tapaukset ovat harvinaisempia.

Aivan kuten pelkäsin huuliherpekseni puhkesi heti synnytyksen jälkeen kun elimistö koki sellaisen stressin. Sain Aclovir-lääkityksen, kun asiaa kysyin itse. Lääkärit sanoivat vaan että muista hyvä käsihygienia ja lapselle ei aiheuta mitään toimenpiteitä. Herpeksestä paljon lukeneena vahdin kuitenkin todella tarkkaan vauvan mahdollisia infektio-oireita ja luin, että joskus vauvalle aloitetaan lääkitys heti jos on altistunut herpekselle. Sairaalassa minulle sanottiin, että vain genitaaliherpes aiheuttaisi jotain toimenpiteitä vauvalle.

Eri lähteissä kerrotaan, että myöhemmin vauva harvoin saa huuliherpestartuntaa tai ainakaan näkyviä oireita. Ja että se on kohtalokas vain vastasyntyneelle. Mikä tässä tapauksessa lasketaan vastasyntyneeksi?? Missä iässä vauva ei olisi enää niin vaarassa jos herpekseni häneen tarttuisi?

Jos pieni vastasyntynyt herpeksestä selviäisi hengissä, on herpeksen aiheuttamissa infektioissa kuitenkin lukemani perusteella todella suuri vammautumisen riski!! Tämä todella mietityttää, ottaen huomioon sen kuinka paljon ihmisillä herpestä on ja kellä tahansa vieraalla voi olla herpes huulessa kun hän sylittelee vastasyntynyttä! Lääkärit eivät kuitenkaan maininneet mitään minunkaan kohdalla näistä riskeistä (toki hyvä ettei vanhempia hysterisoida), kun kyseessä oli heidän mielestään "vain" huuliherpes.

Mitä mieltä olette huuliherpeksestä ja sen riskistä aiheuttaa kehitysvammaisuutta? Tuntuu että lukemani tutkimukset pitävät herpestä todella pahana jos se tarttuu vauvalle, mutta mikä mahtaa olla todellinen riski ja miten osaan elää "normaalia" elämää herpeksen tullessa, ilman että täytyy pelätä vauvani terveyden puolesta.

Olisin kiitollinen vastauksesta!

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

ehdotamme, että esittäisit kysymyksen Teratologiselle tietopalvelulle. Siellä annetaan neuvontaa raskaudenaikaisten infektioiden vaikutuksesta sikiöön. Tietopalvelu vastaa myös imetyksen aikaista altistumista koskeviin kyselyihin. Teratologinen tietopalvelu
on avoinna arkisin klo 9-12, puh: (09) 4717 6500 (normaalihintainen puhelu).

Ystävällisesti
Vernerin verkkotoimitus