Rikkoutuvat silmälasit

Kysymys 

22-vuotiaalla keskivaikeasti kehitysvammaisella pojallamme on voimakas likinäkö -9. Ongelmana on silmälasien toistuva rikkoutuminen. Hän ottaa lasit pois päästään useita kertoja päivässä ja tarkistaa ruuveja pakonomaisesti. Tänä vuonna hän on onnistunut rikkomaan jo viidet kehykset. Suru on kuitenkin suuri, jos hän ei saa uusia tilalle, koska lukeminen ja kirjoittelu ovat hänen lempiharrastuksiaan. Liikkuminen ilman laseja on myös vaikeaa.

Silmälasiliikkeistä olemme etsineet ja kyselleet erikoisvalmisteisia laseja, mutta emme ole löytäneet apua. Pakonomaiseen toimintaan (oman käden verille raapiminen) hänelle on määrätty Seronil 10 mg, mutta tämä silmälasiongelma on edelleen suuri! Likinäkö on ilmeisesti vielä etenevä, niin ettei leikkauskaan tule kyseeseen. Mistä apu?

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

Tämä on jonkinlainen pakkotoiminta. Ehkäpä joku muu ruuvailu viehättäisi enemmän. Joku kehitysvammaisten kanssa työskennellyt psykologi voisi ehkä keksiä jotain. Silmalääkärin kanssa voisi olla hyödyllistä puhua. Voisiko hänelle ajatella piilolinssejä tai leikkausta? Kehitysvammalääkärillä on kokemusta lääkityksistä Jotkut lääkkeet oikealla annoksella voivat auttaa.

Parasta toivoen
Maija Wilska
kehitysvammalääkäri