"Lääkeaineesta" kysymys

Kysymys 

Hei, mieheni harrasti kuntosalilla käyntiä ja noin 2 kk sitten eräs kuntosalikaveri oli innostanut miestäni ottamaan anabolisia steroideja. Mies oli sitten yhteenä kahden viikon aikana ottanut 4 krt tabletteja nimeltä: Methandrosterolon 5 mg. On siis saanut ko. ainetta itseensä 20 mg verran.

Säikähti itsekin mitä meni tekemään ja lopetti koko kuntosalilla käynnin samantien. Voiko ko. lääkkeet aiheuttaa epämuodostumia siittiöille ja sitäkautta sikiöille? Emme ole lasta ihan vielä toivomassa, mutta n. puolen vuoden päästä. Entä, tiedätkö kuinka paljon ko. lääkkeet vaikuttaa lisääntymiskykyyn? Netissä lukee, että vaikuttaa, mutta vaikuttaako noin pieni, ohimenevä käyttö? Meillä on jo ennestään lapsia.

Vastaus 

Hei,

tätä kannattaa kysyä HUSin Teratologisesta tietopalvelusta. Teratogeeneillä tarkoitetaan ulkoisia tekijöitä, joilla on haitallisia vaikutuksia hedelmällisyyteen tai kehittyvään sikiöön. Tällaisia voivat olla äidin tai isän käyttämät lääkkeet, äidin infektiot, sekä erilaiset kemialliset tai fysikaaliset ympäristöaltistukset.

Tietopalvelu on avoinna arkisin klo 9-12, puh: (09) 4717 6500 (normaalihintainen puhelu).

Ystävällisesti
Vernerin verkkotoimitus