Kaksoisraskaus ja toisen sikiön pieni koko

Kysymys 

Hei,

Meillä on alkanut 2. ivf:n tuoresiirrosta kaksoisraskaus, kaksoset ovat siis omissa pusseissaan ja omilla istukoilla. Olimme rv 12+0 nt-ultrassa. Toinen sikiö (B) vastasi kokoa 12+0 pääperämitta oli 53,6 mm ja toinen pienempi sikiö (A) vastasi kokoa 11+4 pääperämitta 48,2 mm.

Minua huolestuttaa kovasti tuo pienemmän A-sikiön koko. Onko se huolestuttavasti perässä? Mistä pieni koko voi johtua? Kehitysvamma? Kummallakaan sikiöllä ei havaittu rakenteessa poikkeavuuksia eikä niskaturvotusta (A:lla 0,97 ja B:llä 0,77). Kätilö totesi A-sikiön pään olevan pienempi, mutta sanoi, että se on normaalia, koska vastasi muutenkin pienempiä viikkoja.

Olen käynyt ultrassa alkuraskaudessa monesti ja A-vauva on ollut koko ajan kasvussa jäljessä. Alla mitat:

rv 7+1 a 7 mm ja b 9 mm
rv 7+6 a 13mm ja b 14 mm
rv 8+6 a 20,0 mm b 22,1 mm
rv 10+2 a 32 mm ja b 35 mm
rv 12+0 a 48,2 mm ja b 53,6 mm

Pitäisikö kasvua seurata tarkemmin? Kätilö laittoi meille äitiyspoliklinikalle seuraavan ajan rv 19 ja sanoi, että kaikki on kunnossa. Silti pienemmän mitat huolettavat, voiko pieni koko liittyä kehityshäiriöön?

Kiitos avustasi!

Vastaus 

Kyseessä on ymmärtääkseni 2 alkion siirto ja epäidenttiset kaksoset? Pientä eroa kaksosilla on aina. Mittojen mukaan molemmat ovat kasvaneet hyvin, vaikka jonkin verran eri kokoisina.

Mittaustarkkuudessakin voi olla heittoa, jos toinen sikiö on hankalammin mitattavissa.

Normaali nt on hyvä löydös. Toisaalta noin varhainen kasvuero voi toki olla myös sikiöpoikkeavuudesta johtuvaa. Tilanteen voisi ehkä tarkastaa jo n. rvk 15, jolloin tarvittaessa voisi ottaa esim. lapsivesinäytteen ja tehdä "alustavan" rakennetutkimuksen, jos kasvu on edelleen hidasta a-sikiöllä. Päätöksen tekee hoitava yksikkö.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri