Sikiön pään pieni koko ja sydämen golfpallo

Kysymys 

Hei,
Kävin rakenneultrassa, viikkoja 21+1. Ultrassa löytyi sydämestä ns. golfpallo ja vauvan pää oli viikon ja muutamia päiviä pienempi raskausviikkoihin nähden. Vauva oli muutenkin pienempi muutamia päiviä, mutta sopusuhtaisesti. Joudun jatkotutkimuksiin, pään pienuuden sekä sydämen golfpallon takia. Onko olettavaa, että vauvalla on kehityshäiriö tai kromosomipoikkeavuus, sydänvika tai muuta huolestuttavaa? Olen 34-vuotias ja tämä on kolmas lapsemme.

Vastaus 

"Golf-pallo" sikön sydämessä kuuluu nk. pieniin ultraäänimerkkeihin, joita tulee olla 2 erilaista, jotta katsottaisiin esim. kromosomipoikkeavuuden riskin olevan niin suuri, että jatkotutkimukset ovat aiheellisia.

Oliko sikiön koko raskauden kestoa vastaava alkuraskaudessa (nk. nt-tutkimuksen yhteydessä)? Raja sille, miten paljon sikiön mitata voivat jätättää normaalisti, vaihtelee. 2. ultraääniseulan yhteydessä käytetään rajana sekä 2 vk että 10 pv. Kovin suureksi en osaisi poikkeavuuden riskiä arvioida em. tietojen perusteella, joskin varmaankin jonkin verran riski on aivan ideaaliin tilanteeseen nähden suurentunut. Jatkotutkimukset selventävät asiaa.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri