Kaikutiivis suoli

Kysymys 

Moi! Kävin rakenneultrassa jo rv 18+4 koska aikaisemmin sain riskiluvuksi veriarvojen perusteella 1:250 (NT oli rv 11+4 0,7 mm). Rakenneultrassa selvisi että sikiöllä on kaikutiivis suoli (ilmeisesti alaosa?), muita poikkeamia ei löytynyt. Mitä tämä kaikutiivis suoli siis tarkoittaa ja mitä se meinaa esimerkiksi myöhemmässä vaiheessa? Onko sillä yhteyttä saamaani riskilukuun? Kiitos!

Vastaus 

Kaikutiivis suoli kuuluu rakenneultraäänen yhteydessä arvioitaviin nk. pieniin ultraäänimerkkeihin. Näistä merkeistä se on kaikkein hankalin, sillä arviointi on valitettavasti hyvin subjektiivinen. Periaatteessa sen löytyminen tarkoittaa, että sikiön alavatsalla suoliston antama kaiku (uä-tutkimus=kaikututkimus) on voimakkuudestaan ("valkoisuudeltaan") = luuston antama. Sen määrittäminen riippuu kuitenkin myös paljon ultraäänikoneen laadusta ja käytetyistä säädöistä koneessa.

Tällaisia pieniä ultraäänimerkkejä tarvitaan 2, jotta indikaatiot mahdollisille jatkotutkimuksille (=kromosomitutkimus) täyttyisi. Pelkkä kaikutiivis suoli yksin ei siis ole indikaatio.

Ei ole aina aivan selvää, mistä tallainen kaikutiiviys johtuu. Suurin osa on itsestään palautuvia, ilman mitään vaikutuksia raskauteen tai sikiöön. Eräs syy on voi olla, että jos raskauden aikana on ollut veristä vuotoa (ei aina tarvitse olla ulospäin), saattaa sikiö lapsiveden mukana niellä verta ja se näkyy tiiviytena suolistossa. Joihinkin infektioihin, esim. toxoplasma- ja cytomegalovirusinfektio, voi liittyä tiivis suolikaiku. Jos löydös on selvä eikä muuta selitystä ole, saattaisi olla indisoitua ottaa äidistä verinäyte näiden infektioiden tutkimiseksi. Hyvin harvoin löydöksen taustalla on suoliston rakenneongelma.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri