Matala S-papp-a

Kysymys 

Hei,

samankaltaisia kysymyksiä täällä näyttää muitakin olleen, mutta omaa mieltäni jäivät painamaan seerumiseulassa saadut matalat arvot. Sekä hCG- että S-PAPP-arvo olivat seerumiseulassa rv 9+3 matalat, hCG 31 mU/l, S-PAPP 214 mU/L. Niskaturvotus oli nt-ultrassa (rv 11+1) 1,04 mm. Olen 32-vuotias. Trisomia 21 -riskiksi tuli 1:16000, mutta trisomia 18 -riskistä ei mainittu mitään - olen kuitenkin ymmärtänyt, että molempien veriseulan arvojen ollessa matalalla nimenomaan trisomia 18:n riski kasvaa?

Nt-ultran perusteella ei siis tullut lähetettä jatkotutkimuksiin, ja vaikka nyt pitäisi vain osata iloita raskaudesta, asia on jäänyt vaivaamaan mieltäni.

Vastaus 

Jälleen haluan huomauttaa, että nuo veriarvot tulee ilmoittaa MoM-lukuina, jolloin samat raja-arvot toimivat raskausviikoista riippumatta. Absoluuttisina arvoina nuo ovat matalahkoja.

On totta, että 18-trisomia-raskauksissa molemmat arvot usein ovat matalanpuoleisia. Tässäkään tapauksessa arvot ovat viitettä antavia ja kyseessä on vain seulonta. Toistaiseksi ei ole aivan kunnolla toimivaa ohjelmaa, jolla muiden trisomioiden riskit voitaisiin tarvittavalla luotettavuudella laskea ja siten näitä riskejä ei lasketa/ilmoiteta.

18-trisomiaan liittyy yleensä selkeitä ultraäänilöydöksiä ja kasvun hidastumista jo varhain, joten 2. ultraääniseulassa viimeistään nämä sikiöt löytyvät (myönnän, että satunnaisia poikkeuksiakin on). Näillä sikiöillä on myös useimmiten reilu nt.
2. ultraääniseulaan on tietysti pitkä aika, joten jos asia mietityttää ja huolestuttaa todella paljon, on harkittava kromosomien tutkituttamista yksityisesti, sillä virallista indikaatiota kromosomitutkimukseen noilla seulalöydöksillä ei kuntapuolelle ole.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri