Koulupakko?

Kysymys 

Haluaisimme, että lievästi kehitysvammainen kohta 16 vuotta täyttävä tyttömme suorittaisi toimintakeskuksessa viimeisen kouluvuoden. Koulu ei halua tätä, laki kuitenkin mahdollistaa ko järjestelyn? Mihin pykäliin voimme asiassa vedota? Koska oppivelvollisuuden voi keskeyttää ja mihin lakiin vedotaan?

Vastaus 

Pahoittelut vastauksen viivästymisestä.

Perusopetuslain 6 §:n mukaan kunta osoittaa oppivelvolliselle lähikoulun tai muun soveltuvan paikan, jossa opetusta annetaan. Kunta voi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa. Lain 18 §:n mukaan oppilaan opiskelu voidaan järjestää osittain toisin kuin perusopetuslaissa ja sen nojalla säädetään ja määrätään, jos se on perusteltua oppilaan terveydentilaan liittyvistä syistä.

Suomessa vakinaisesti asuvat lapset ovat oppivelvollisia ja oppivelvollisuus päättyy, kun perusopetuksen oppimäärä on suoritettu tai kun oppivelvollisuuden alkamisesta on kulunut 10 vuotta. Jos perusopetukselle säädettyjä tavoitteita ei lapsen vammaisuuden tai sairauden vuoksi ilmeisesti ole mahdollista saavuttaa yhdeksässä vuodessa, kestää oppivelvollisuus 11 vuotta. Oppivelvollisuuden keskeyttämistä ei ole säännelty perusopetuslaissa. Lain 35 §:ssä todetaan, että oppilaan tulee osallistua perusopetukseen, jollei hänelle ole erityisestä syystä tilapäisesti myönnetty vapautusta.

Minna Kaipinen
lakimies
Kehitysvammaisten Tukiliitto