Down-vammaisen lapsen ehkäisy

Kysymys 

Down-vammainen tyttäremme on saanut kuukautisensa jo juuri 11 v täyttäneenä. Hänen käytöksensä on kovin lapsellista (3-4 vuotiaan tasolla) ja hän on hyvin helposti houkuteltavissa herkuilla mihin tahansa. Lisäksi hän on varsin seksuaalisesti aktiivinen (masturbointi, yleinen kiinnostus asiaan) ja konkreettinen pelko on, että hän osallistuu jopa ihan mielellään seksuaaliseen toimintaan. Ei siis tarvitsisi hyväksikäyttää.

Haluaisimme tietää onko kehitysvammaisen lapsen kemiallinen kastrointi sallittua Suomessa, entä sterilisaation mahdollisuus? Jos on, mistä niitä voi hakea? Mielestämme kehitysvammaisella voi olla oikeus seksuaalisuuteensa, mutta myös muulla perheellä pitää olla oikeus elää ilman jatkuvaa huolta ja mahdollista katastrofin mahdollisuutta. Lisäksi oikeus seksuaalisuuteen voi odottaa vielä jokusen vuoden vanhempaa ikää. On myös aivan selvä, ettei tyttäremme koskaan pystyisi hoitamaan lasta. Normaali ehkäisy ei ratkaise varsinaista ongelmaa olla koulun teini-ikäisten huvin lähde, ehkäisyn pettämisen seurauksena syntyvää raskautta ja seksitautien jne tartuntariskiä.

Vastaus 

Hyvät vanhemmat,

Ongelmanne on varsin yleinen ystävällisten Down-tyttöjen/naisten elämässä. Keinoja asian hallintaan on monia, joista on puhuttava gynekologin kanssa. Olisi hyvä jos löytäisitte jonkun, jolla on kokemusta kehitysvammaisten/Down-tyttöjen hoidosta. Alueenne keskuslaitos ainakin tietää kenen puoleen kääntyä. Jos teillä on yhteyttä paikalliseen vanhempainyhdistykseen, voivat muutkin perheet kertoa kokemuksistaan.

terveisin
Maija Wilska
kehitysvammalääkäri