Polykystinen munuaistauti ja raskautuminen

Kysymys 

Minulla on todettu pari vuotta sitten isältäni periytynyt polykystinen munuaistauti, joka todettiin yhden rakkulan puhjettua ja tulehduttua pahoin. Minua on alkanut mietityttää, että vaikuttavatko polykystiset munuaiset raskautumiseen jollain tavalla? Olen yrittänyt raskautua yli kahden vuoden ajan; nyt menossa yk29, eikä mitään tulosta.

Onko siis mahdollista, että munuaisteni polykystisyys vaikuttaa siihen, etten ole raskautunut. Ja mikäli tämä raskautumiseen vaikuttaa, niin mitä asialle voisi tehdä, vai onko mitään edes tehtävissä?

Vastaus 

Vallitsevasti periytyvä polykystinen eli rakkulamunuaistauti ei yleensä vaikuta naisen hedelmällisyyteen. Jos munuaisten toiminta on normaali rakkulamunuaistaudista huolimatta, naisilla voi olla hyvin onnistuneita raskauksia vaikka enemmänkin. Toisaalta, jos tauti on aiheuttanut munuaisten toiminnan vajausta, raskauksia voi silti olla, mutta niitä tulisi seurata hyvin huolellisesti verenpaineen nousun ja raskausmyrkytyksen suhteen.

Rakkulamunuaistauti ei siis selitä epäonneasi raskaaksi tulemisessa. Oletko jo ollut synnytyslääkärin tutkimuksissa ja hoidossa ongelman vuoksi? Jo vuoden aika riittää omatoimiseen yrittämiseen, jonka jälkeen voi hyvin kääntyä gynekologin puoleen. Hänellä saattaa olla keinoja auttaa teitä.

Parhain terveisin
Riitta Salonen-Kajander
perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri
Väestöliitto