Alhainen S-PAPPA

Kysymys 

Olen 35-v., taustalla yksi 18-trisomiaraskaus. Nyt IVF-raskaus, jonka alkuun vaikea hyperstimulaatio. Tällä kertaa seula ei hälyttänyt, down-riskiluvuksi tuli 1:370. Nt 1,1 mm, CRL 65,2 mm, S-PAPPMoM 0,23, S-hCGxMoM 1,03. Onko riskimme kuitenkin tuota suurempi johtuen aiemmasta kromosomihäiriöstä? Mistä alhainen S-PAPPA voi johtua, voisiko esim. oma alhainen albumiini vaikuttaa siihen tai ylipäänsä hyperstimulaatio?

Vastaus 

Sekä papp-a että hcg ovat istukan tuottamia aineita, joita pääsee äidin verenkiertoon mitattavia määriä. IVF lähinnä nostaa hcg-arvoa, mistä syystä seerumiseulontojen osuvuus on jonkin verran huonompi.

Kromosomipoikkeavuuden riski arvioidaan lisääntyneen n. 0.75-1 % nk. taustariskiin verrattuna, jos on aikaisempi kromosomipoikkeavuusraskaus.

Yllättävää, että noin matalala papp-a-arvolla ja 35v. iällä (ikäriski n 1:240) riski ei ole tuon korkeampi. Toisaalta hcg ja nt ovat hyvin normaaleja. 18-trisomiaraskauksissa molemmat veriarvot ovat tyypillisimmillään matalia. Onko teille tarjottu kromosomitutkimusta aikaisemman raskauden pohjalta? Tarjota ainakin pitäisi, osallistua ei tarvitse.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri