Niskaturvotus 2.4 rv 12+0

Kysymys 

Hei,

kävin tänään ensimmäisessä ultrassa, jossa niskaturvotuksen mitattiin olevan 2,4. Kätilö sanoi lukeman olevan alle 3, jota pidetään rajana, mutta kuitenkin silmämääräisesti olevan keskivertoa suurempi. Minulla oli valmiina lähete seerumiseulontaan, joten asia jäi siihen, että seulonnan tulos kertoo tarkemman tuloksen.

Jäin miettimään, mitä olisi sanottu toista lastaan odottavalle 26-vuotiaalle äidille, joka ei olisi ollut menossa vapaaehtoiseen verikoeseulontaan.

Vastaus 

Nykyään käytössä on yhdistelmäseula eikä pelkää nt-arvoa enää käytetä kuin ehkä kaksoraskauksien yhteydessä. Joissakin kunnissa (kuten esim. HUS-alueen seulonnoissa) tarjotaan suoraan jatkotutkimuksia (istukka-/lapsivesinäyte/), jos nt on yli 3 mm. Niskaturvotuksen mitaamiseen liitty aina jonkin verran epätarkkuutta ja mittaajasta ja mitattavastakin johtuvia virheitä. Sen sijaan äidin ikä ja veriarvot ovat objektiivisempia mittauskohteita ja siten paremmin esim. toistettavissa kuin ultraääni-tutkimus.

Yhdistelmäseula on siis osuvampi metodi ja siinä huomioidaan 3 toisistaan riippumatonta riskitekijää. Näin ollen ei ole mielekästä arvioida yhtä osatekijää erillään kokonaisuudesta. Seulonta on vapaaehtoista, mutta jos siihen osallistuu, se on joko yhdistelmäseula tai ei mitään.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri