Saattajana (taksikuljetus)

Kysymys 

Nyt mietityttää tällainen asia, kun nuori kehitysvammainen neiti pian muuttaa tukiasuntoon, jonne hän saa arkielämän tukea läheisen pienkodin henkilökunnalta. Tukeen kuuluu myös lääkäriin vienti terv.keskukseen tarvittaessa. Matkaa noin kaksi km. Nuori on reipas liikkuja ja harrastaa urheilua. Nyt jos sairaus ei vaadi autokyytiä hän helposti kävelee tuon matkan, mutta tarvitsee avustajan asioidensa hoitoon siellä. Nyt jos avustaja lähtee pienkodista, he ajavat taksilla sen takia kun hoitajalla ei ole aikaa kävellä tuota matkaa.

Voiko nyt hoitajan takia ajattaa asiakasta taksilla jonka hän joutuu maksamaan? Siitä syystä että hän saisi sen tuen joka on luvattu ja josta jo kotikunta maksaa palvelun tarjoajalle. Jos taas sairaus vaatii taksikyytiä siitä saa lääkärintodistuksen, sen käyttöön ja omavastuun täytyttyä ne matkat ovat ilmaisia.

Vastaus 

Hei,

Kysymys on hankala, mutta käsitykseni on se, että jos taksikuljetuksen ainoana perusteena on avustajana toimivan hoitajan tarve tehdä matka mahdollisimman nopeasti, ei asiakkaalla ole velvollisuutta maksaa kuljetusta. Tällöin hoitajan työnantajan tulee vastata matkakustannuksista.

Minna Kaipinen
lakimies
Kehitysvammaisten Tukiliitto