FL-mitta?

Kysymys 

Hei,

olen käynyt parissa rakenneultrassa ja minua jäi mietityttämään reisiluun mitta. Kun ensimmäisessä ultrassa 19+0 otettu FL-mitta oli 31 mm ja jälkimmäisessä 21+4 otettu FL-mitta 35 mm. Muut arvot:
19+0: BPD: 48 mm, AC 150 mm
21+4: BPD: 54 mm , AC 160 mm

Kun katselin sitten noita "viikkovastaavuuksia", niin se FL-mitta antoi ensimmäisessä ultrassa jo pienemmät viikot kuin muut (ilmeisesti normaalia, luin yhdestä vastauksesta täältä). Mutta jälkimmäisessä mittauksessa tuo ero oli suurentunut selvästi (siis reisiluun pituuden antama viikkomäärä suhteessa muiden mittojen antamaan viikkomäärä arvioon).

Eli onko aihetta huoleen, vai voivatko nämä mitat vaihdella näin raskauden eri vaiheissa? Olen itse aika pitkä (pitkät reidet/jalat suhteessa muuhun vartaloon), joten perintötekijöiden puolesta olisin olettanut pidempää reisiluuta suhteessa muihin mittoihin.

Kiitos jo etukäteen!

Vastaus 

Käytössäni (mittavastaavuudet vaihtelevat hieman eri taulukoissa) olevien taulukoiden mukaan rvk 19 sekä bpd että ac vastasivat rvk 20+ ja vastaavasti 21+4 bpd vastasi 22+3 ja ac 21+1. Mikähän oli päänympärysmitta? Se olisi syytä mitata ainakin aina silloin, jos bpd on viikkoihin nähden pieni tai suuri.

Eli voidaan myös nähdä, että ac oli kasvanut 18 pv:ssä 6 pv verran ja bpd vastaavasti 13 pv. Vastaavasti reiden pituus oli kasvanut 19+4:stä 21+1:een eli 11 pv verran. Tällainen, noin vähän vaihteleva kasvutrendi on varsin yleistä. Se korostuu, jos mittaaja vaihtuu. Jokaisella on hieman erilainen, oma "käsialansa" tehdä mittauksia. Kuten olen aikaisemminkin todennut, on reisiluun mittaaminen yllättävän vaikeaa. En näkisi syytä huoleen.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri