Keskiraskauden seerumiseula

Kysymys 

Hei!

Jos 37-vuotias haluaa pääkaupunkiseudulla keskiraskauden seerumiseulontaan tai istukka- tai lapsivesitutkimukseen ilman alkuraskauden seerumiseulan "hälytystä", pitääkö mennä yksityiselle puolelle?

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

Uuden seulontoja koskevan asetuksen mukaan kunnan tulee järjestää asukkailleen valtakunnallisen seulontaohjelman mukaiset seulonnat seuraavasti:
a) varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus raskausviikolla 10+0–13+6
b) kromosomipoikkeavuuksien selvittäminen ensisijaisesti varhaisraskauden yhdistelmäseulonnan avulla (veriseula raskausviikolla 9+0−11+6 ja niskaturvotuksen mittaus yleisen ultraäänitutkimuksen yhteydessä raskausviikolla 11+0–13+6) tai vaihtoehtoisesti keskiraskauden seerumiseulonnan avulla raskausviikolla 15+0−16+6 ja
c) ultraäänitutkimus vaikeiden rakennepoikkeavuuksien selvittämiseksi raskausviikolla 18+0−21+6 tai raskausviikon 24+0 jälkeen.

Lisää tietoa sikiöseulonnoista saa Vernerin sivujen lisäksi Finohtan oppaasta Sikiöseulonnat - opas raskaana oleville (pdf). Oppaassa todetaan, että ensisijainen kromosomipoikkeavuuksien seulontamenetelmä on varhaisraskauden yhdistelmäseulonta. Jos yhdistelmäseulonta ei onnistu, sen sijasta voidaan tehdä toisen raskauskolmanneksen (keskiraskauden) seerumiseulonta raskausviikolla 15–16.

Seulontojen käytännön toteuttaminen vaihtelee hieman kunnittain, joten asia kannattaa tarkistaa omasta neuvolasta.

Pääsääntöisesti lapsivesi- tai istukkatutkimukset edellyttävät, että on aiemmassa tutkimuksessa kuulunut riskiryhmään tai että jää "kiinni" seulasta. Jos haluaa tutkimuksen kaikesta huolimatta, sen voi teettää yksityisellä puolella.

Ystävällisesti
Vernerin verkkotoimitus