Kaksosraskaus ja niskapoimu

Kysymys 

Odotan kaksosia viikolla 12+1. Kävin alle viikko sitten np-ultrassa, jossa toisella sikiöistä todettiin niskaturvotusta 3,3 mm. Saimme lähetteen lisätutkimuksiin, mutta istukkanäytettä ei voitu ottaa istukoiden hankalan sijainnin vuoksi. Lääkäri kertoi sikiötutkimusyksikössä, että tuolla turvotuksen määrällä on n. 22 % mahdollisuus, että sikiöllä on jokin kromosomipoikkeama. Mielestäni luku on todella suuri siihen nähden millaisia lukuja täällä neuvontapalstalla on annettu lähes vastaaviin lukuihin. Sikiön koko oli 51 mm ja olen 25-vuotias. Asia pelottaa minua kovasti, erityisesti tuon suuren riskilukeman vuoksi ja joudun odottamaan 4 viikkoa ennen kuin saan asiasta varmuuden.

Ilmeisesti myös keskenmenoriski on suurempi lapsivesinäytettä otettaessa, koska kyseessä on kaksosraskaus? Olisiko näyte syytä ottaa myös toisesta sikiöstä? Kiitos vastauksestanne!

Vastaus 

Tuo riski on "yleisriski" tuolle nt-arvolle. Siinä ei ole otettu huomioon yksilöllistä, iän vaikutusta. Kysymyksestä ei käy ilmi, on kaksosraskaus on. dikoriaalinen (= 2 erillistä istukkaa, molemmilla sikiöillä omat vesi- ja suonikalvot) vai monokoriaalinen (= yhteinen suonikalvo ja istukka). Tämä seikka on erittäin tärkeä yleensäkin kaksosraskauden riskejä arveltaessa. Jälkimmäiseen liitty kaiken kaikkiaan huomattavasti enemmän riskejä; mm. sikiöihin istukoiden kautta tulevan veren epätasainen jakautuminen (= fetofetaalitransfuusio-syndrooma), jonka ensimerkkinä voi olla nt:n suuri ero sikiöiden kesken.

Jos kysymys on mainitsemani dikoriaalinen kaksosraskaus, ovat molemmat sikiöt kromosomistonsa suhteen omia yksilöitä ja siten näytteenottotarve on harkittava tapauskohtaisesti. Nk. monikoriaalisessa kaksosraskaudessa riittää yleensä toisen sikiön kromosomien tutkiminen. Mitä useampi neulanpisto lapsivesionteloon joudutaan tekemään, sitä suurempi toimenpideriski.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri