Riskiluku 1:160

Kysymys 

Olen 33-vuotias kolmen lapsen äiti. Lapseni olivat syntyessään kaikki ns. small for date -vauvoja, eli viikkoihin nähden pienikokoisia. Istukoissa oli joka kerralla jotakin vialla. Esikoisen kohdalla tilanne oli pahin, tällöin istukasta löytyi veritulppa! Syytä istukoiden huonoon toimintaan ei tiedetä. En tupakoinut raskauksien aikana. Lapseni ovat kuitenkin kasvaneet ja kehittyneet normaalisti ja ovat perusterveitä.

Odotan nyt neljättä lastani ja osallistuin neuvolan suosittelemana veriseerumiseulaan ja np-ultraan. Verikokeessa kävin rv:lla 10+2 ja ultraus oli eilen, rv:lla 12+1. Ultrassa kaikki näytti hyvältä ja nt oli 0,9.

Kun kätilö syötti tulokset tietokoneelle, tuli riskiluvuksi tuo pelottava 1:160. Toki olen tässä nyt lueskellut muiden äitien tarinoita paljon suuremmistakin riskeistä, joissa tuloksena on ollut terve lapsi, mutta oma tilanne kuitenkin pelottaa.

Kyselin hädissäni, mistä se riskilukema nyt tulee, kun kerran ultrassa kaikki näytti hyvältä. Sain vastaukseksi kuinka tässä nyt vaikuttaa koko tutkimuksen yhteistulos, eli minun ikäni, paino, verikoe ja ultra. En kuitenkaan käsittänyt. Enhän ikäni puolesta ole vielä riskiryhmässä ja nt oli normaali. Olen hieman ylipainoinen, 168/85, mutta muuten perusterve. Lähdin äitipolilta sekavissa tunnelmissa kädessäni lähete LV-punktioon.

Tänään soitin äitipolille ja sain jutella lääkärin kanssa. Kysyin veriseerumin tulosta ja se oli seuraava: PAPP-A 126 ja HCG BV 64. Kysyin, mitkä ovat normaaliarvot, mutta lääkäri sanoi, että ne vaihtelevat raskausviikkojen mukaan.

Olen hieman tuohtunut tästä puutteellisesta tiedonannista. Minullahan oli rv 10+2, kun verikoe otettiin ja kuitenkaan en saanut tietää, mitkä ovat normaaliarvot. Lisäksi lääkäri sanoi, ettei näillä arvoilla yksistään ole merkitystä, kun tähän vaikuttaa koko tutkimus. Taas päästään kysymykseen: Mutta ultrahan oli ookoo!

Olen ymmälläni ja kadun karvaasti, että osallistuin koko tutkimukseen! Nyt ihanasta odotuksesta tuli yhdessä hetkessä painajaista. Mieleeni tuli myös kysymys, voisiko tässäkin olla kyse istukan toiminnan häiriöistä, kuten aikaisemmissakin raskauksissa? Olisiko myös muiden lasten kohdalla hälytyskellot kilahtaneet, jos seulonta olisi tehty? Tämä vaihtoehto ei minua niinkään pelota, koska olen jo kolme kertaa sellaisesta tilanteesta selvinnyt. Vammaisen lapsen synnyttäminen sen sijaan pelottaa ihan hirveästi. Edessäni ovat nyt tuskaiset odotuksen viikot ennenkuin asia selviää LV-punktiossa.

Toivoisin totisesti, että neuvolat antaisivat perusteellisempaa tietoa näiden seulontojen seurauksista, eivätkä antaisi ymmärtää näiden olevan "läpihuutojuttuja" niinkuin minun tapauksessani. Olen lukenut tässä parin päivän aikana paljon kohtalotovereiden juttuja ja on todella sääli, kun niin moni onnellinen odotus menee pilalle väärien hälytysten takia. Herää kysymys näiden testien tarpeellisuudesta, kun ne vaikuttavat kuitenkin niin epäluotettavilta.

Vastaus 

Tavallaan ymmärrän tuohtumuksesi ja olen saanut samanlaista viestiä neuvoloiden puutteellisesta tai asiantuntemattomasta neuvonnasta. Toisaalta seulonnan luonne on juuri tietyllä tavalla "epämääräinen". Käsite seulonta taytyy ymmärtää, kun osallistuu siihen. Jos seulonnan rajat eli positiivisen ja negatiivisen tuloksen raja-arvo (tässä kormosomipoikkeavuusseulonnassa riski >1:250), asetetaan siten, osallistuneista n. 5 % "jää kiinni" seulassa, tarkoittaa se, että selvästi suurin osa saa lopulta tutkimuksesta (lapsivesi/istukka) normaalit vastaukset. Toisaalta myös mahdollisimman moni todellinen seulapositiivisuus (suurentunut riski ja kromosomipoikkeavuus) löydetään.

Kyse ei siis ole varsinaisesti epäluotettavuudesta, vaan seulonnan luonteesta; se ei ole tutkimus siinä mielessä, kun vaikka lapsivesitutkimus on. Se kertoo vain riskistä; 1:160 tarkoittaa, että 159 160:stä on todennäköisyydellä normaaleita seulotun ominaisuuden suhteen. Kuten lääkäri sinulle kertoi, riskiluku muodostuu useammasta osatekijästä.

Nuo veriarvot vaihtelevat todella raskauden eri vaiheissa. Siksi yleensä ne ilmoitetaan ns MoM-lukuina, jolloin aina 1 on normaalin keskiarvo ja mitä pienempi PAPP-A tai suurempi hCGb MoM:na on sitä poikkeavampi se on. Noista sinun tuloksistasi karkeasti hCGb on lähellä 1, mutta PAPP-A on matala. Ajatuksesi mahdollisesti poikkeavasta tuloksesta edellisten raskauksienkin yhteydessä (jos siis olisi otettu), on aivan oikea. Monet tutkimukset antavat viitettä, että matala PAPP-A voi joskus liittyä istukan heikentyneeseen toimintaan ja siten sikiön huonoon kasvuun.

Valitettavasti ilman kromosomien tutkimista, ei voi kuitenkaan sanoa riskiluvun osuvuudesta juuri sinun kohdallasi. Harmi, että kotikunnassasi ei ilmeisesti tarjota istukkanäytettä, joka voitaisiin niin halutessasi ottaa vaikka "heti".

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri