Vaikeavamaisen/kehitysvammaisen lapsen koulukuljetus
Vaikeavamaisen/kehitysvammaisen lapsen koulupaikka on kunnassa A. Lapsi on tilapäishoidossa 20 päivää kuukaudessa kunnassa B. Kunta A ei järjestä enää koulukuljetuksia tilapäispaikasta, jolloin lapsen opetus on nyt ollut tilapäispäivien ajan katkolla. Miten lapsen koulunkäynti tulisi järjestää?
Lapselle on osoitettu koulupaikka kuntaan A. Lapsen terveydentilakin on muuttunut, matkaa tilapäispaikan ja koulun välillä on 30 km. Kodin ja koulun välimatka on n. 23 km. Voiko kunta A vaatia lapsen kuljettamisen vai voiko vanhemmat vaatia koulun järjestämisen kunnassa B. Lapsella on kouluavustaja kunnassa A. Entä, jos lapsi olisi asumispalvelujen piirissä vakituisesti?
Hei,
Kunnalla on velvollisuus järjestää perusopetusta sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille lapsille. Kunta osoittaa oppivelvolliselle lähikoulun tai muun soveltuvan paikan, jossa opetus annetaan. Jos perusopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pitempi, on oppilaalla oikeus maksuttomaan kuljetukseen. Myös silloin, kun koulumatka muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi ottaen huomioon oppilaan ikä ja muut olosuhteet, on oppilaalla oikeus maksuttomaan kuljetukseen. Opetukseen osallistuvalla on oikeus työpäivinä saada opetussuunnitelman mukaista opetusta.
Käsitykseni mukaan vanhempien tulisi neuvotella kunnan viranomaisten kanssa siitä, että joko lapsi saisi opetusta kunnassa B ollessaan siellä tilapäishoidossa tai että hän saisi maksuttoman koulukuljetuksen tilapäishoitopaikasta kouluun, kuntaan A. Välimatka kouluun on miltei yhtä suuri sekä kotoa että tilapäishoitopaikasta, joten kustannuksissa ei liene suurta eroa. Ratkaisua tehtäessä tulee ottaa huomioon erityisesti lapsen etu tässä asiassa. Jos lapsi asuisi koko ajan kunnassa B, olisi tarkoituksenmukaisinta, että opetus järjestettäisiin myös siellä.
Minna Kaipinen
lakimies
Kehitysvammaisten Tukiliitto