Pohtii seulaa omalla kohdalla

Kysymys 

Haluaisin kysyä kysymyksen, joka heräsi luettuani Tietoa odottajille -keskustelua. Siellä ilmeni, että mikäli alkuraskauden seulassa havaitaan kohonnut sikiöpoikkeavuuden riski, osa raskaana olevista joutuu odottamaan lapsivesipunktioon pääsyä, koska ko. sairaalassa ei oteta istukkabiopsiaa. Voiko asia todella olla näin ja eikö asiasta ole minkäänlaisia ohjeistuksia lääkäreille? Useimmat raskaana olevat haluavat kuitenkin tiedon mahdollisesta kromosomipoikkeavuudesta niin varhain kuin mahdollista. Nyt osassa sairaaloista otetaan seulan hälyytettyä istukkabiopsia, osassa sairaaloista äidit joutuvat odottamaan lapsivesipunktiota. Ei kuulosta yhdenmukaiselta sikiöseulonnalta. Nyt osa niistä raskaana olevista, jotka haluavat käydä istukkabiopsiassa alkuraskauden seulassa kiinni jäätyään, joutuvat pohtimaan istukkabiopsiaa yksityisellä palveluntarjoajalla ja osa pääsee julkisten palveluiden kautta.

Kysymykseen liittyen haluaisin vielä kysyä, että onko seulakäytännöistä ja niiden jälkeisistä tutkimuksista mahdollista antaa jonnekin käyttäjäpalautetta. Internetistä löytyy useita sivustoja, joissa seuloissa kiinni jääneet jakavat kokemuksiaan. Käytännöt eri sairaaloissa ovat edelleenkin hyvin kirjavat. Raskaana olevien oikeudet ovat aika minimaaliset, jos he ovat seulaan uskaltautuneet ja jatkotutkimukset tökkivät.

Vastaus 

Uusi asetus sikiötutkimusten suhteen astuu voimaan ensi vuoden alusta. Sen tarkoituksena on mm. taata mahdollisimman samanlaatuiset tutkimukset koko maahan. Ensijaisesti kunnat järjestävät tämän toiminnan asetuksen mukaisesti parhaaksi katsomallaan tavalla. Myös palauteosoite on siis oman kunnan tästä toiminnasta vastaavat viranomaiset.

Kaikki lääketieteessä tehtävät toimenpiteet vaativat opettelemista. Toimenpiteiden laatu on yleensä varsin suorassa suhteessa tekijän kokeneisuuteen. Kokemusta taas tulee vain tarpeeksi suurella toistomäärällä ko. toimenpiteen suhteen. Sekä lapsivesi- että istukkanäytteenottoon liittyy suurimpana riskinä raskauden keskenmeno. Asetukseen perustuvan työryhmäohjeen mukaan lapsivesinäytteitä voidaan ottaa yliopistosairaaloissa ja riittävän suurisssa keskussairaaloissa, joissa on näytteenottoon koulutettu(ja) lääkäri/-eitä.

Istukkanäytteenotto on merkittävästi vaativampi toimenpide kuin lapsivesinäytteenotto ja siksi suositus on, että se keskitetään vain yliopistollisiin sairaaloihin, joissa on perinatologian erikoislääkäreitä, joiden kokemus ja koulutus vastaavat vaadittavaa osaamistasoa. Tästä johtuen kaikille seulapositiivisille äideille ei voida tarjota istukkanäytettä.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri