Niskaturvotus 4,1–5,1 mm

Kysymys 

Hei,

Olen 29-vuotias nainen, ja odotan kolmatta lasta. Minulla on entuudestaan kaksi tervettä poikaa. Olen raskausviikolla 12 + 3. Kävimme np-ultrassa, ja saimme tietää, että niskaturvotus oli 4,1–5,1 mm. Heti seuraavana päivänä meidät lähetettiin naistenklinikalle istukkanäytteen ottoon.

Vastaus luvattiin viikon päästä. Kävi kuitenkin ilmi, että istukka oli niin huonossa paikassa, että kyseistä testiä ei voitu ottaa.

Nyt joudun odottamaan kolme viikkoa, ennen kuin pääsen lapsivesitutkimukseen. Olen tulossa hulluksi epätietoisuudesta. En tiedä, pitäisikö olla iloinen vai surullinen tästä raskaudesta. En tiedä, keneltä voisin pyytää tukea tai kenen kanssa voisin puhua asiasta. Ja sitten pitää vielä jaksaa odottaa vastausta.

Minulle kerrottiin, että olen riskiryhmässä 1:2. Entä sen jälkeen, jos testi näyttää, että lapsi on terve? Jokinhan sen niskturvotuksen on aiheuttanut? Vai voiko olla niin, että ihan terveellä lapsella on ollut niskaturvotusta? Ja mikä on syy siinä tapauksessa?

En ole nukkunut nyt viikkoon kunnolla. Olen nähnyt tosi pahoja painajaisia. Pelkällä koiranunella olen tästä viikosta selvinnyt.

Vastaus 

Ymmärrän huolesi, ja on todella harmillista, että istukkanäytettä ei voitu ottaa, mutta valitettavasti silloin tällöin istukka sijaitsee niin, että näytteenotto on mahdotonta.

Tukea voisit tiedustella neuvolan kautta. Heillä pitäisi olla mahdollisuus ohjata esim. psykiatrisen hoitajan tai vastaavan luokse, jos tilanne tuntuu hyvin hankalalta.

Down-riski 1:2 on tietysti suuri, mutta silloinkin puolella sikiöistä ei ole Down-syndroomaa.

Jos sikiön kromosomit ovat normaalit, tarkastetaan rakenteita ultraäänitutkimuksella, erityisesti sydämen suhteen. Erilaiset rakennepoikkeavuudet ovat mahdollisia nt:n takana.

Jos nt on 4,5–5,4 mm, niin noin 50 % syntyvistä lapsista on vailla suurempia ongelmia. Korostuneen nt:n syynä ajatellaan pääasiassa olevan imunestekierron ongelmat, jotka voivat korjautua itsestään.

Valitettavasti nyt et voi kuin odottaa lapsivesitutkimukseen pääsyä ja sen tuloksia. Mutta hae apua esim. neuvolan kautta ajoissa.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri