Murrosikä (down)
Down-lapsemme lähestyy iältään murrosikää. Aikanaan en oikein saanut kehitysvammaneuvolan käynneillä kunnolla tietoa, miten kehitysvammaisella ilmenee ja missä vaiheessa esim. uhmaikä. Kytkeytyykö murrosiän myrskyt kehitysvammaisella ruumiin muutosten tahtiin vai vaikuttaako 'psykologinen ikä'? Mistä saisi lisää tietoa, miten voisi tukea kehitysvammaista murrosikäistä, ja tietoa siitä, mitä ylipäänsä on odotettavissa? Olisiko jotakin kirjaa asiasta? Muutenkin olisi hyvä, jos joku paneutuisi kehitysvammaisten kasvatuksellisiin kysymyksiin ja kirjoittaisi niistä.
Hyvä Down-lapsen vanhempi,
Vastaukseni on viipynyt näin kauan, koska minulla ei ole paljon kokemusta murrosikää lähestyvien nuorten seurannasta avohoidossa. Olen ollut huomaavinani, että heillä ei ole suuria vaikeuksia, käytöshäiriöitä tms. Hiukan omapäisempiä ja "huonokuuloisia" saattavat olla. Soitin Helsingin pitkäaikaiselle ylilääkärille, Marja-Leena Hassiselle, jolla on nimenomaan avohoitokokemusta. Hän yhtyi ajatukseen murrosiän helppoudesta ja mahdollisten oireiden lyhytaikaisuudesta. Hormonihuippu on ilmeisesti lyhyt. Masturbaatiota voi esiintyä julkisesti, mutta asiassa auttaa opetus: "se toiminta on yksityistä". Pojat ovat steriilejä. Jokunen raskaus on ollut. Jos nuoren käytös viittaa ehkäisyn tarpeeseen, on hormonikierukka paras. Hormonitableteista on haittaa. Down-nuoret ovat usein läheisyyshakuisia , mutta kädestä pitäminen ja ehkä halaus riittävät.
Kehitysvammaliiton julkaisuista löytyy mm. Pertti Rajalan tekemä selkokielinen "Kahden - rakkaudesta ja seksistä selkokielellä". Sitä saa tilata netistä Kehitysvammaliiton verkkokaupasta. Aiheesta on kuulemma tulossa jotain uuttakin.
Parhain terveisin
Maija Wilska
kehitysvammalääkäri