Vaikeavammainen vai ei? (vammaispalvelulaki)

Kysymys 

27-vuotias (keskivaikeasti kehitysvammainen, Downin oireyhtymä) poikamme on muuttamassa omaan asuntoon ja tarvitsee tuekseen palveluja. Miten määritellään vaikeavammaisuus uudistuneen vammaispalvelulain näkökulmasta? Onko hänellä mahdollisuus saada henkilökohtaista avustajaa/tukihenkilöä, koska hän tarvitsee kodin-, vaate- ja ruokahuoltoon ohjausapua, samoin asiointiin? Laki on hyvä, mutta lain tulkinta tuottaa kyllä aikamoisia vaikeuksia, koska henk.kohtaisen avun tarve kehitysvammaisilla voi olla suurikin tietyillä selviytymisen alueilla, kun taas tietyillä alueilla ei juuri tukea tarvitse. Eli, miten on, onko poikamme oikeutettu kyseiseen palveluun?

Vastaus 

Hei,

Henkilökohtaista apua järjestettäessä vaikeavammaisena pidetään henkilöä, joka tarvitsee pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden johdosta välttämättä ja toistuvasti toisen henkilön apua suoriutuakseen päivittäisissä toimissa, työssä ja opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa tai sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämisessä eikä avun tarve johdu pääasiassa ikääntymiseen liittyvistä sairauksista ja toimintarajoitteista.

Vaikeavammaisuus ei siis edellytä mitään tiettyä diagnoosia, vaan ratkaisevaa on henkilön toimintakyky. Henkilökohtaisen avun järjestäminen edellyttää, että vaikeavammaisella on voimavaroja määritellä avun sisältö ja toteutustapa. Tämä tarkoittaa sitä, että hän kykenee ilmaisemaan avun tarpeitaan ja miten haluaisi avun toteutettavan. Tässä voi käyttää niitä kommunikointikeinoja ja apuvälineitä, joita on tottunut käyttämään ja läheinen henkilö voi toimia tukihenkilönä tarvittaessa.

Esittämienne tietojen valossa poikanne vaikuttaa täyttävän lain asettamat kriteerit henkilökohtaisen avun saamiselle. On hyvin tyypillistä, että kehitysvammainen henkilö tarvitsee ohjausta ja tukea tietyissä asioissa, kun taas jotkut toiset asiat hän kykenee tekemään itsenäisesti. Palvelusuunnitelmaa laadittaessa kartoitetaan juuri nämä yksilölliset tarpeet.

Terveisin,
Minna Kaipinen
lakimies
Kehitysvammaisten Tukiliitto