Iäkäs veli (jatkokysymys)

Kysymys 

Kiitos nopeasta vastauksesta edelliseen kysymykseeni. Tahtoisin kuulla mielipiteenne, voiko veljeäni vielä tutkia., jotta löydettäisiin ehkä syy poikkeavuuteen ja jonkinlainen diagonoosi. (Vai onko aikaa mennyt jo liian kauan). Onhan hän jo 55-vuotias. Sosiaalihoitaja jo esitteli taannoin veljeni paperit jossain palaverissa, jotta saataisiin tehtyä EHO. Niistä ei kuitenkaan löytynyt riittävästi todisteita kehitysvammasta. Koulumaailmasta sain arkistojen kautta jotain, mutta mielestäni niissä ei löydy mitään uutta Kiitos etukäteen mahdollisesta vastauksesta.

Vastaus 

Hei Allu,

otimme yhteyttä kehitysvammalääkäri Maija Wilskaan, sosiaalityöntekijä Anne Nykäseen Vaalijalan kuntayhtymään ja Kehitysvammaliiton tutkimus- ja kehittämisyksikön johtajaan, psykologi Heikki Seppälään.

Wilskan mukaan diagnostisista tutkimuksista on harvoin hyötyä, jos kyseessä on heikkolahjaisuus tai lievä kehitysvammaisuus. Näissä tilanteissa vamman syy jää usein tuntemattomaksi.

Tärkeintä on, että veljesi saa tarvitsemiaan palveluita. Seppälän ja Nykäsen mukaan nyt on syytä ottaa yhteyttä avohuollon ohjaajaan tai palveluohjaajaan. Työntekijän tehtävä on selvittää asiaa eteenpäin. Psykologin olisi hyvä kartoittaa veljesi toimintakyky ja sen perusteella tulee arvioida, mitä palveluja veljesi tarvitsee.

Ystävällisin terveisin,
Niina Sillanpää
verkkotoimittaja
Kehitysvammaliitto