Epäilen vesipäätä lapsellani

Kysymys 

Lapseni syntyi rv 42+1 käynnistetyllä synnytyksellä. Syntymämitat olivat 50 cm, 3280 grammaa ja päänympärys oli 35,5 cm (päässä oli iso pahka, joka ehkä väärensi tulosta). Jo ultrassa rv 36 ihmettelin ruudulla näkyviä mittoja, py vastasi viikkoa 39, kun taas vartalonympärys vastasi viikkoa 35, jalkamitta vastasi rv 36. Aivoja ei tuolloin enää tutkittu, rakenneultrassa rv 28 ne oli ok.

Olen ollut alusta asti huolissani päänympäryksestä, nimittäin tässä on lapsen mittoja:
1 kk: 55 cm 4780 gr py 39,7 cm
2,5 kk: 61,5 cm 6250 gr py 42 cm
4 kk: 66,5 cm 7240 gr py 44 cm
6,5 kk: 70,5 cm 8300 gr py 46,6 cm
7 kk 3vkoa: 73 cm 8860 gr py 47,7 cm

Lapsi on nyt 8,5 kk ja matkii sanoja, konttaa, nousee tukea vasten seisomaan ja on ottanut jo pari askeltakin. Nyt kuitenkin olen huomannut, että lähes päivittäin kerran tai pari (etenkin väsyneenä) lapsi laittaa päänsä jotenkin oudosti polviin esim. istuessaan. Välillä lattialla mahalla ollessa lapsi pitää päätään lattiassa kiinni. Tämä on alkanut ehkä muutamia viikkoja sitten siten, että olen kiinnittänyt siihen huomiota. En osaa sanoa, kokeileeko lapsi vain eri asentoja, vai väsyttääkö häntä pään kannattelu. Erityisesti tuo tuntuu liittyvän väsymykseen. Alussa vauva "puisteli" päätään ennen nukahtamista, mutta nykyisin tekee sitä välillä muutenkin. Toisaalta vauva keskeyttää pään puistelun, kun hänelle sanoo jotakin, joten voisi kuvitella, että se tekee niin ihan huvikseen vain jostain syystä.

Pelkään siis, että lapsellani on vesipää. Neuvolassa ollaan vaan sanottu, että sitten tutkimuksiin, jos pää alkaa yhtäkkiä kasvaa hirveästi. Nyt se kuulemma menee suunnilleen yläkäyrillä. Eikö kuitenkin ole niin, että pää on aika iso muuhun vartaloon verrattuna? Olisiko mielestäsi syytä mennä tutkimuksiin?

Olenko voinut itse aiheuttaa lapselle vesipään, jos sellainen on?

Vastaus 

Hyvä huolestunut äiti,

Ihan aluksi täytyy sanoa, että en todellakaan tiedä, miten äiti voisi aiheuttaa lapselleen vesipään. En usko, että se on mahdollista, raskauden aikana tai myöhemminkään. Vesipäisyys voi liittyä joihinkin kehityshäiriöihin, jotka ovat aiheutuneet äidin raskauden aikaisista tulehdustaudeista, mutta eihän äiti niitäkään itse aiheuta.

Piirtelin antamistasi mitoista kasvukäyrät. Pään ympärys kulkee kauniisti omalla käyrällään, siinä ei siis näy kasvun kiihtymisen merkkejä. Totta on, että pään koko kulkee ylimmällä käyrällä ja lapsen pituus taas keskikäyrän tuntumassa. Ei kuitenkaan ole harvinaista, että pituus, paino ja päänympärys ovat vähän "eripariset". Emmehän ole kaikki samasta muotista.

Lapsesi kehitys on edennyt hyvin, mutta tässä tilanteessa voisi auttaa se, että puhut neuvolassa huolestasi, lapsen käyttäytymisen suhteen ym. Voit pyytää ylimääräisen käynninkin, jos se tuntuisi aiheelliselta. Terveydenhoitaja voi ottaa näihin asioihin kantaa, samoin kuin siihen, onko lisätutkimuksiin aihetta.

Parhain terveisin
Riitta Salonen-Kajander
perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri
Väestöliitto