Nt-seulonnan tulos hämmentää

Kysymys 

Olen 24-vuotias ja nyt on menossa viikot 16+5. Meillä niskapoimu-ultrassa tulos oli 2 mm, tuolloin oli viikot 12+1 menossa. Mikä ilmeisesti on ihan normaali? Mutta kuitenkin seulonnan tulos oli 1:90. Omia veriseulan tuloksia en tiedä, koska en niitä ole mistään saanut (vaikka pyytänyt), mutta kuulemani mukaan ne ovat olleet ihan hyvät.

Tämän vuoksi minua hämmentää, että miksi seulonnan tulos oli kuitenkin kohonnut riski? Kuinka paljon äidin koolla on merkitystä? Itse olen erittäin pienikokoinen, 149 cm ja n. 44 kg. Voiko minun kokoni vaikuttaa tulokseen, kun kuitenkin vauvan niskaturvotus ja veriseulan tulokset pitäisi olla normaaleita?

Lapsivesipunktiossa kävin viikkojen ollessa 15+2 ja ainakin ultran mukaan kaikki näytti ihan normaalilta. Vauva liikkui hyvin ja paljon, koko vastasi viikkoja, syke oli n. 145 ja kaikki mitatkin olivat ultraajan mukaan ihan kohdillaan.

Itse ajattelen, että vauvan pitäisi olla terve, kun mitään poikkeavaa ei olla havaittu. Mutta punktion tulokset pelottaa, kun tuntuu, että mistään ei saa kunnon vastauksia ja ei kerrota, mistä johtuu, että kohonnut riski saatiin.

Vastaus 

Olet aivan oikeassa, noilla arvoilla riskin luulisi olevan pieni. Ikäriski n 1/958, yhdistettynä nt-arvoon 2 mm tuloksen pitäisi edelleen olla selvästi negatiivinen. Äidin koolla voi olla merkitystä, mikäli äiti on selvästi ylipainoinen. Ainoaksi selitykseksi jää poikkeavat seerumiarvot. Jos ne on kuitenkin mainittu normaaleiksi, voisi pyytää, että riskin laskenta tehdään uudestaan mahdollisen inhimillisen virheen (?) korjaamiseksi. Tosin jatkotukimuksethan on jo tehty. Toivottavasti ja luultavimmin raskaus jatkuu normaalisti.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri