Äo yli 70, alle 100?

Kysymys 

Minulla on visainen kysymys, mitä määritettä käytetään henkilöstä, jonka äö on yli 70 mutta alle sata? ( mukautetun oppilas, heikkolahjainenko?) t. Utelias

Vastaus 

Aivan oikein todettu, visainen kysymys. Meillä ei ole tällä hetkellä vakiintunutta termistöä tähän. Ainakin koulumaailmassa ilmiö tunnetaan, mutta sanasto on hakusessa. Kysyjän esille ottama "heikkolahjainen" on älykkyystestauksiin liittyvä vanhakantainen käsite. Sillä on vanhastaan viitattu niihin, joiden älykkyysosamäärä on 70-85. Siitä eteenpäin ollaankin sitten jo niin lähellä keskiarvoa, että mitään määrittelyä ei ole tarvittu.

On kritisoitu sitä, että ihmisiä luokitellaan ryhmiin pelkästään älykkyysosamäärän perusteella. Se on kuitenkin aika kapea otos ihmisen kaikista henkisistä ja toiminnallisista kyvyistä. Oppimisessa on mukana paljon muutakin: motivaatio, sinnikkyys yrittää, mieliala, käsitys omista kyvyistä ja mahdollisuuksista, ympäristön antamat edellytykset oppimiseen jne. Nykyisin halutaankin korostaa enemmän sitä lopputulosta tästä kaikesta, oppimisesta. Kehitysvammaliiton ja Niilo Mäki Instituutin yhteisessä projektissa puhuttiin laaja-alaisista oppimisvaikeuksista. Asiasta tehtiin myös tutkimustyötä, mitä ollaan parhaillaan työstämässä kirjaksi.
Tutkimuksissa todettiin, miten monitekijäisestä ilmiöstä tässä on kyse.

Joten paremman terminologian puuttuessa voitaisiin puhua oppilaista, joilla on laaja-alaisia oppimisvaikeuksia.

Heikki Seppälä, PsL
Kehitysvammaliitto