Sikiön pieni Bp-mitta

Kysymys 

Hei!

Rv 35+0 Bp-mitta oli 77 (AC 326, FL 64, painoarvio 2,460 kg) ja kontrolliultrassa 37+1 Bp 82 (AC 330, FL ei saatu mitattua, painoarviota ei myös em. syystä). HC-mittoja ei ole annettu, mutta nyt kontrollissa oli yhtä paljon alakäyrän alapuolella kuin Bp-mittakin.

Ultraava lääkäri sanoi ensin, että Bp-mitta on millistä kiinni ettei ole mikrokefaliaa, siis millin pienempi jo olisi, mutta neuvoteltuaan osastonlääkärin kanssa (en ollut läsnä) totesi tämän sanoneen mittoja normaaleiksi. Ultraava lääkäri kuitenkin puhui jo mahdollisista kromosomihäiriöistä ja ettei voi olla varma ennen kuin vauva syntyy. Nyt on sitten vähän vaikea luottaa tuohon osastonlääkärin "normaali"-diagnoosiin. Mikä mahtaa olla totuus tuosta Bp-mitasta? Muuten kaikki rakenteet mitä pystyi näkemään olivat normaaleja, esim. sydän ja aivot.

Vastaus 

Onhan tuo lakimitta pieni, mutta toisaalta se on kasvanut noiden mittauskertojen välissä normaalisti 2 vk:n verran. Harmi, että päänympärysmittaa ei ole tiedossa. Yleensä mikrokefalia määritellään nimenomaan pään ympärysmitan perusteella. Sen sijaan tuo AC-mitta ei ole kasvanut mittauskertojen välissä? Tosin vastaa rvk 36+. Hieman lyhyehkö ehkä tuo reisimittakin (vastaa ka rvk 33+). Miten niin ei saatu mitattua toisella kerralla? Oliko kaikki mitat ok rakennetutkimuksessa rvk 20 paikkeilla? Tai pääperämitta alkuraskaudessa? Ovatko vanhemmat "pienipäisiä"? Tärkeitä tietoja, kun arvioidaan mittoja.

Perinnöllisen syyn lisäksi mikrokefaliaan on lukuisia syitä. Pelkkien mittojen perusteella on tietysti vaikea sanoa kromosomeista tai muustakaan normaalista/ei-normaalista mitään. Raskaus on jo niin pitkällä, että melkeinpä ainoa ratkaisu on odottaa lapsen syntymää ellei sitten herää niin vahva epäily esim. trisomia 18:sta, että sen takia tutkittaisiin kromosomit vielä ennen syntymää.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri