Virtsarakon laajentuma

Kysymys 

Hei!

Meillä todettiin niskaturvotus-ultrassa sikiöllä laajentunut virtsarakko, jonka koko 0,98 cm. Sikiö vastaa viikkoja 11+2, sydänäänet ja syke normaalit, pääperämitta 45 mm. Niskaturvotus oli 0,6 mm, eikä muissa elimissä todettu poikkeavuuksia. Turvotusta muualla sikiössä ei esiintynyt, LV ja Cx normaalit. Meidät ohjattiin jatkotutkimuksiin TYKS:n perinnöllisyysklinikalle, jossa virtsarakkoa tutkitaan tarkemmin. NT-ultrassa tehtävän veriseulan tulokset eivät ole vielä selvillä.

Kuinka todennäköistä on, että kyseessä on vakava kehityshäiriö / kromisomipoikkeama? Voiko kyseessä olla vain vaaraton hetkellinen laajentuma,
joka korjaantuu itsestään?

Kiitos tiedosta!

Vastaus 

Virtsarakko on yleensä pituudeltaan alle 7 mm rvk 11-14. Satunnaisesti se voi olla suurempikin pienentyen seurannan aikana (rakko tyhjenee). Kromosomipoikkeavuuden riski on suurentunut (n. 25 %), jos rakon koko on isompi. Etenkin jos pituus on 7-15 mm ja varsinkin jos lisäksi on korostunut niskaturvotus.

Sen sijaan vielä pidempään rakon kokoon liittyy pienempi (n. 10 %) kromosomipoikkeavuusriski, mutta taustalla saattaa olla rakenteellinen virtsateiden poikkeavuus. Kyseessä voi siis olla vain hetkellinen laajentuma, mutta on hyvä tehdä tarkemmat tutkimukset.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri