Kehitysvammaisen päiväkotikuljetukset

Kysymys 

Hei,

meillä on pian 5 vuotta täyttävä kehitysvammainen lapsi. Hän käy päiväkotia sisarustensa kanssa. Nyt sisarukset aloittavat koulun syksyllä ja olemme anoneet kehitysvammaiselle lapselle päiväkotiin taksikuljetuksia. Lapsella on EHO, jossa on merkitty kuntouttava päivähoito 5 tuntia. Hallinto-oikeuden päätöksellä saimme tuon kokopäiväiseksi ja ilmaiseksi koko päivän osalta.

Nyt kun haimme kuljetuksia, niin päiväkodin johtaja ei puolla taksikuljetusta vedoten kaupungin yleiseen säästölinjaukseen näinä kireinä aikoina. Pyysimme nähdä nuo linkaukset, eipä näytetty. Itse saman kaupungin työntekijänä olen nähnyt paperin, jossa on linjattu, että harkinnanvaraisia kustannuksia tullaan vähentämään lautakunnan ja kaupunginjohtajan päätöksellä.

Meille kerrottiin, että tulemme saamaan kirjallisen hylkäyspäätöksen ja valitusosoitteen. Vetosimme kehitysvammalakiin, mutta ei kelpaa! Pitää vain valittaa. On niin turhauttavaa valittaa ensin lautakunnalle ja sitten hallinto-oikeudelle taas tälläisestä.

Olen käsittäänyt, että lapselle "kuuluisi" kuljetus tuon kehitysvammalain mukaan. Aiemmin emme ole sitä hakeneet, koska sisarukset kuljetettiin samaan päiväkotiin. Nyt päiväkodin johtajan toteamus oli vain, että onhan teillä auto. Ongelmana on vain se, että matkat ovat koululle ja päiväkotiin ihan eri suuntiin, toinen sisaruksista on erityislapsi ja hän ei jaksa kävellä esim. äidin kanssa kouluun ja takaisin.

Tämä erityislapsi ei ole kehitysvammahuollon piirissa, mutta menee erityisopetukseen ja saa taksikyydin
aamu-ja iltapäiväkerhoon + kauempana olevan koulun välille. Sisarukset menevät siis samaan kerhoon psykologin suosituksesta. Äidillä ei ole ajokorttia ja jos kuljettaisimme autolla kaikki lapset kahteen paikkaan, niin
aamut alkaisivat jo 6.30 ja päättyisivät 17.00 lasten osalta hoidossa. Tähän vielä matkat päälle, niin lasten päivät olisivat hyvin pitkiä. Äidin työmatka koulukävelyn jälkeen tapahtuisi monella bussinvaihdolla ja
silti äiti myöhästyisi. Työn luonne on sellainen vanhemmilla, ettei työaikaa voi vapaasti säädellä.

Voiko kaupungin yleinen säästölinjaus mennä kehitysvammalain edelle tälläisessä tapauksessa? Kyse on aikataulullisesta asiasta ja siitä, että yksi erityislapsi ei jaksa kävellä kerhon ( matka yli 1 km) ja
kehitysvammainen ei kävele juurikaan ulkona ainakaan mielekkäästi. Rattailla matka on 3 yli 3 km, josta bussilla pääsee noin 1 km:n matkan keskivaiheilla. Lisäksi bussivuorot harvenevat syksyllä ja alueelta menee bussi vain 1 kertaa tunnissa syksystä alkaen. Talvella lapsi jäätyy rattaisiin? Sateella kuljetus on kohtuutonta varsinkin kun rattaissa ei ole mitään kuomua (apuvälinelainaamosta).

Vastaus 

Hei,

kehitysvammalain ja -asetuksen mukaan kunnan tulee huolehtia kuljetuksista, jotka erityishuollon saamiseksi ovat välttämättömiä, tai suorittaa niistä aiheutuvat kustannukset. Eli tässä tapauksessa kunnan tulee huolehtia lapsen
kuljetuksesta erityishuoltona järjestettävään kuntouttavaan päivähoitoon ja takaisin kotiin tai suorittaa kuljetuksesta aiheutuvat kustannukset.

Kehitysvammaisella lapsella on subjektiivinen oikeus kuljetuksiin. Kunnan säästölinjaukset eivät vaikuta tähän asiaan.

Terveisin,
Minna Kaipinen
Lakimies
Kehitysvammaisten Tukiliitto