Sikiön turvotus ja raskauden keskeytys

Kysymys 

Hei,

Päädyimme raskauden keskeytykseen 12. viikolla suurentuneen riskiseulan ja ultraäänessä 'muuallakin' näkyneen poikkeavan turvotuksen vuoksi. Tutun uä-lääkärin mukaan sikiö ei näyttänyt terveeltä. Syntyneellä sikiöllä oli sitten löydöksenä turpea vatsa. Epävarmempina muutoksina olivat lisäksi tikkumaiset raajat ja pään koko käsittääkseni suuri, korvat hiemat poikkeavat. Lähinnä jäin miettimään tätä todettua vatsan alueen turvotusta. Ymmärsin, että asia voi viitata sydänvikaan ja/tai kromosomivikaan - mutta lähinnä jäin miettimään, josko raskaus olisi todennäköisesti mennyt kesken jossain vaiheessa joka tapauksessa tämän varhaisen selkeän vatsan alueen turvotuksen ja todennäköisen sydämen vajaatoiminnan vuoksi. Kiitos vastauksesta.

Vastaus 

Hei,

yleinen turvotus (hydrops) voi pienellä sikiöllä johtua monesta asiasta, kromosomiviat ovat tavallisimmat. Olet oikeassa, hyvin monet näistä raskauksista menevät itsestään kesken. Riippumatta turvotuksen syystä, jos sitä on paljon, nesteen kertyminen elimistöön rasittaa sydäntä, joka taas aiheuttaa lisää turvotusta. Tästä noidankehästä voi joskus päästä pois, mutta usein se johtaa keskenmenoon jo varhaisessa vaiheessa raskautta. Tilastollisesti tiedämme, että ihan alkuraskaudessa tutkittuna kromosomipoikkeavuuksia löytyy enemmän kuin myöhemmin raskaudessa tai vastasyntyneillä. Poikkeavuudet näyttävät "vähentyneen" raskauden kuluessa, mikä ei tietenkään ole mahdollista, vaan ne ovat aiheuttaneet keskenmenon.

Turvotus ei yleensä uusiudu seuraavissa raskauksissa. Joskus harvoin näin voi kuitenkin käydä, ja silloin pitäisi miettiä, voiko taustalla olla jokin erityinen, esimerkiksi perintötekijöistä johtuva syy. Todennäköisempää kuitenkin on, että tämä jää yhden kerran ikäväksi sattumaksi, ja mahdollinen seuraava raskaus sujuu normaalisti.

Parhain terveisin
Riitta Salonen-Kajander
perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri
Väestöliitto