Sikiön mitat vaivaavat

Kysymys 

Olen 29-vuotias esikoistani odottava äiti ja viimekertainen nevolakäynti jäi vaivaamaan mieltäni.

Kävimme rv 25+5 neuvolalääkärin vastaanotolla ja ultratessaan sikiötä hän puhui itsekseen vauvan mitoista. "Ei tästä isompaa saa ym". Hän myös mittasi vauvaa useaan otteeseen. Ultrauksen jälkeen kysyin mitoista ja lääkäri sanoin kaiken olevan kunnossa. Kotona asia ja lääkärin supinat ultrauksen aikana jäivät mietityttämään ja rupesinkin tarkistamaan ultrakuvassa olevia mittoja. Eli rv 25+5 painoarvoi 810 g, FL 45,8 mm (vastaa 24+5), AC 207 mm (25+0)ja BPD 63,6 mm (25+6). Ymmärtääkseni pää vastaa viikkoja, mutta muut mitat eivät? Onko tämä normaalia? Varsinkin lyhyt reisiluu jäi vaivaamaan mieltäni. Ovatko mitat huolestuttavia? Voivatko ne viitata vauvan kehityshäiriöön? Entä istukan toimivuuteen?

Aikaisemmissa ultrissa vauva on aina vastannut viikkoja tai ollut jopa muutaman päivän "isompi". Kiitoksia kovasti jos kerkeätte vastata kysymykseeni. Asia jäi kovasti vaivaamaan mieltäni.

Vastaus 

Painoarvio 810 g menee normaalille "käyrästölle" rvk 25+ kuten myös kaikki ilmoitetut mitat vastaavat rvk 25+. Reisiluu siis myös. Näiden mittojen perusteella ei synny epäilyä mistään poikkeavuudesta. Harmillista tuollaisesti "itsekseen supisijat".

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri