Sikiön koon vaihtelu

Kysymys 

Hei,

Mistä johtuu että meillä alkuraskauden ultrassa enismmäinen lapsi oli kooltaan (pää-perämitta) 12 +4 71 mm, toinen lapsi 12+2 69 mm ja nyt tämä viimeisin 12+2 53 mm. Ensimmäisen lapsen down riski oli 1/15 000 np 1,4 , toisen 1/ 8100 np 1,2 ja tässä nykyisessa raskaudessa riskiluku (yhdistetty) oli 1/ 1800 np1,7 eli riskiluku on huomattavsti suurempi kuin aikaisemmissa.

Ikää minulla on 34 vuotta. Harkitsemme nyt miehen kanssa, että olisiko järkevää otattaa lapsivesipunktio ja syynä juuri se, että tämä nykyinen sikiö poikkeaa kooltaan noista aikaisemmista niin huomattavasti.

Vastaus 

1. raskauskolmanneksen seulassa laskettaessa sikiön downin syndrooma -riskiä
(aikaisemmin pelkän niskaturvotuksen perusteella, nykyään laajalti jo yhdistelmäseulana) huomioidaan aina sikiön pääperämitta, minkä mukaan "normaalit" arvot suhteutetaan. Valitettavasti eri taulukot antavat jonkin verran eri raskauden keston (päivän tai parin heitolla) tietylle pp-mitalle. Yleisimmin käytetty nk. Hadlockin taulukko antaa pp-mitalle 71 mm 13+2, 69 mm 13+1 ja 53 mm 12+0 eli raskauden kestot ovat olleet todellisuudessa jonkin verran erivaiheiset tutkimusta tehtäessä. Viimeiset kuukautiset eivät aina kerro suoraan raskauden kestoa.

Aikaisemmat raskaudet ovat olleet tutkimushetkellä ehkä jonkin verran oletettua pidemmällä. Kysymyksestä ei selviä äidin ikä edellisten raskauksien aikana. Perusriskihän nousee merkittävästikin äidin iän noustessa. Yhdistelmäseula, jota siis on käytetty 3. raskauden yhteydessä, ei ole suoraan verrannollinen riskiluvun suhteen pelkkään niskaturvotus-seulaan. Rvk 12 down-riski 34-vuotiaalla on 1:312 eli selvästi suurempi kuin mitä seula antaa.

3. raskaudessa kuukautisten mukainen ja uiltraäänen perusteella saatu raskauden kesto täsmää täysin. Mitään erityistä tekijää kysymyksessä ei tule ilmi, minkä vuoksi tarkemmat tutkimukset olisivat aiheellisia. Perhe asian kuitenkin viime kädessä päättää.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri