Bulimia ja raskaus

Kysymys 

Olen syömishäiriöstä kärsivä, 20:nnella viikolla raskaana oleva opiskelija. Toisinaan siis saan ahmimiskohtauksia ja oksennan tämän jälkeen, ka. noin 2x/vko. Toisinaan saatan oksentaa useastikin päivässä. Sain raskauden tietooni vasta tällöin 20:nnen viikon kohdalla. Nyt olen lopettanut syömishäiriökäyttäytymisen. Onko kaltaisiani raskaana olevia olemassa ja milla todennäköisyydellä sikiö on vahingoittunut näiden 5kk:n aikana? Ultraan menen viikon kuluttua. Sieltä selvinnee jotain sikiön kunnosta ja mahdollisista vammoista?

Vastaus 

Kysymyksestä ei selviä, millaiset ruokailutavat ovat olleet noina muina viikon päivinä (5x/vk). Pitämällä hyvää huolta itsestään äiti pitää huolta myös sikiöstään. Tämä tarkoittaa terveellisiä elämäntapoja: järkevää/terveellistä ruokailua, tarpeeksi unta ja ulkoilua/liikuntaa. Toisaalta sikiöt ovat varsin "itsekkäitä" ja ottavat omansa pienestäkin määrästä.

Syömishäiriöt ovat valitettavan tavallisia nykyään ja siten niistä kärsiviä äitejäkin on melko paljon. Koska tarkempia tietoja kysyjän ruokailutavoista ei ole, on mahdoton ottaa kantaa selkeästi sikiölle mahdollisesti aihetuneisiin ongelmiin. Luultavimmin mitään vakavaa vahinkoa ei kuitenkaan ole tapahtunut. Hienoa, että olet pystynyt muuttamaan syömiskäyttäytymistäsi.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri