Niskaturvotus ja epävarmuus

Kysymys 

Hei! Kävin tänään yhdistelmäseulassa. Raskaus oli ultran mukaan viikolla 10+3, pää-perämitta oli keskiarvoltaan 35,4, mutta niskaturvoitusta kuitenkin oli jopa 2,1 mm. Verikokeet otettiin myös tänään ja kiitos vapun, saanen odottaa niitä ainakin ensi viikon loppuun. Olen nyt kovin huolissani tuosta niskaturvotusluvusta. Ikää minulla on vasta 21 vuotta ja raskaus on ensimmäinen. Kätilö joka aloitti ultran tekemisen ei onnistunut itse saamaan tuota nt-lukua, koska sikiö oli lähes koko ajan kasvot ultraan päin ja minulla on hyvin taaksepäin kallistunut kohtu. Ensimmäinen kätilö yritti ultrata sekä sisä- että ulkoteitse. Hän kutsui lopulta paikalle toisen kätilön joka sitten sai otettua, ilmeisesti kolme nt-mittaa josta tuo 2,1 oli suurin.

Nämä mitat otettiin vatsan päältä, mutta mielestäni sikiön asento oli melkein sama kuin ensimmäiselläkin kätilöllä. Nyt mieltä kaivaa epävarmuus, sillä kysyessäni kätilöltä eikö tuo luku ole aika suuri, sanottiin vain että minä olen vielä nuori ja verikokeet sitten kertoo enemmän. En siis saanut mitään tietoa kätilöltä mitkä mahdollisuuteni ovat pelkät nt, crl ja ikäriskin kanssa?

Vastaus 

Yhdistelmäseulan idea on nimenomaan siinä, että siinä huomioidaan kolme (nt+seerumi+äidin ikä) toisistaan riippumatonta tekijää. Näistä ikä ja seerumiarvot ovat "stabiilimmat", koska niiden mittaamiseen ei liity inhimillisiä virhelähteitä. NT- mittaus voi olla hyvin hankala ja aikaa vievä. Sen tarkkuuteen vaikuttaa niin moni tekijä, kuten juuri esim. sikiön asento. Mitaaminen on alle rvk 11 erityisen hankalaa. Näin ollen nuo kaksi muuta mitattavaa tekijää parantavat seulonnan osuvuutta. Idea siis on yhdistää ja riskiluku saadaan vasta, kun kaikki tiedot ovat käytettävissä. Pelkkää nt-arvoa käytetään joissakin seulontapaikoissa vain tapauksissa, joissa se on yli 3 mm. Ikäriskisi on luokkaa 1:1000 eli siis pieni.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri