Asumispalvelut Etelä-Suomessa

Kysymys 

Hei! Olen aikuisen Frax-miehen äiti ja minua kiinnostaisi asumispalveluiden tarjonta Etelä-Suomessa. Haluaisin tietoa nimenomaan asumismuodosta, joka todella on kehitysvammaisten koti ja jossa he voivat asua jopa kuolemaansa saakka. Ei niin, että kunta kilpailuttaa asumispalvelut lähes vuosittain ja kehitysvammaisia "heitellään" paikasta toiseen. Olen kuullut Tapola-yhteisöstä, joka tietääkseni tarjoaa paikan myös iäkkäille kehitysvammaisille, mutta onko vastaavia muitakin? Itsekin ikääntyessäni pakostakin tulee mieleen ajatus, kuka huolehtii pojastani kuolemani jälkeen niin, että hänen elämänsä olisi turvallista.

Vastaus 

Huomautus Vernerin verkkotoimitukselta: Pahoittelemme vastauksen viivästymistä lomien takia.

Etelä-Suomen alueella on useita eri palveluntuottajia, joiden puoleen voi kääntyä. Näiden tarjoamiin asumisratkaisuihin voi käydä tutustumassa paikan päällä, jolloin saa parhaan käsityksen palveluista. Alueen toimijoista voi mainita ainakin Lyhty ry:n, Etevan ja Käpytikan (tosin Käpytikka keskittyy tällä hetkellä tarjoamaan asumisratkaisuja nuorille). Erityisesti Etevassa on kehitetty senioriasumista.

Kannattaa myös ottaa yhteyttä Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry:n omaisten yhdistykseen. Se on hyvä foorumi saada tietoa omaisten kokemuksista.

Kilpailutus saattaa huolestuttaa omaisia. Tavoitteena on kuitenkin, että asumisen pysyvyys turvataan, vaikka palveluntuottaja vaihtuisikin.

Jos muutto tulee ajankohtaiseksi, on suositeltavaa, että siihen liittyy muuttovalmennus. Muuttovalmennus on tarkoitettu sekä kehitysvammaiselle henkilölle itselleen että hänen omaisilleen. Tämä kannattaa ottaa esille kunnan sosiaalitoimen kanssa järjestettävässä palvelusuunnitelmapalaverissa.

Asumisesta ja muuttovalmennuksesta löytyy materiaalia myös Kehitysvammaliiton kirjastosta. Materiaalia voi tulla lainaamaan paikan päälle tai tilata kaukolainana.

Ystävällisin terveisin
Susanna Hintsala
kehittämispäällikkö
Kehitysvammaliitto

Lisäys kaupungin sosiaalityöntekijältä:

Kannattaa ottaa yhteyttä oman kuntanne sosiaalivirastoon. Sitä kautta saatte tietoa, miten kunnassanne kehitysvammahuollon (asumis)palvelut järjestetään. Samalla saatte myös tietoa siitä, järjestääkö/ostaako kunta/erityishuoltopiiriasumista kehitysvammaisille kuntalaisilleen myös Tapola-yhteisöstä.

Samalla on mahdollista selvittää, minkä tyyppinen asuminen olisi parasta pojallenne. Kunnat/erityishuoltopiirit järjestävät asumista ja hoitoa kaiken ikäisille kehitysvammaisille henkilöille. Tarkoituksena on, että kehitysvammaisilla henkilöillä on mahdollisuus itsenäistyä ja että vanhempien vastuu kehitysvammaisten aikuistuneiden lastensa hoidosta väistyy jossain vaiheessa.